National Geographic aruncă un documentar în lupta cu serialele populare de acțiune

National Geographic a lansat documentarul Trafficked with Mariana van Zeller (n.red. “Ilegal cu Mariana van Zeller), un serial de investigație ce combină atenția la detalii a unui documentar cu elemente de acțiune specifice în general popularelor seriale produse la Hollywood. Jurnalista de investigație Mariana van Zeller vorbește, într-un interviu acordat wall-street.ro, despre motivele din cauza cărora apar “piețele negre”, dar și despre faptul că nu toți criminalii care fac parte din acestea sunt atât de răi pe cât s-ar crede.

“Pentru orice jurnalist și producător de documentare este o provocare să facă un număr cât mai mare de persoane să se uite și să fie interesați de documentarul lor, și să reușească să vadă un impact în viața reală a acelui documentar. Documentarul arată adesea ca un film pentru TV iar asta se datorează în special echipei de filmare care merită toate laudele”, explică Mariana imaginile din trailerul de mai jos.

Serialul are opt episoade, fiecare reprezentând o investigație ce o are în prim plan pe jurnalista Mariana van Zeller, câştigătoare a premiilor Peabody şi duPont, ce explorează mecanismele complexe şi adesea violente din interiorul unei reţele ilegale.

”Lucrez în domeniul lumii interlope de 15 ani, timp în care am reușit să obțin încrederea anumitor persoane, acesta este unul dintre principalele motive pentru care cei care apar în serial au acceptat să vorbească cu noi. În plus, pentru fiecare persoană care este de acord să vorbească cu noi, primim zeci și zeci de refuzuri. Această este o parte care nu se vede în serial. De asemenea, atunci când primim „acces” să vorbim cu aceste persoane cred că poate fi vorba și de ego-ul lor; sunt oameni care sunt cei mai buni din lume în domeniul în care activează, indiferent că vorbim de falsificarea banilor sau producția de cocaină în laboratoare din junglă”, spune Mariana van Zeller.

Citeste si:
O regiune din România, pe lista destinațiilor de vacanță a National...
O regiune din România se află...

În plus, o parte dintre persoanele care acceptă să facă declarații în fața camerei de filmat deși sunt criminali, fac acest lucru deoarece nu cred că mai există vreun risc cu privire la activitatea lor, având în vedere de cât timp o practică.

”Trăim într-o lume în care obișnuim să categorisim oamenii și lucrurile, să spunem că ceva este alb sau negru, când de fapt multe lucruri și mulți oameni sunt gri. Mulți dintre cei care vorbesc cu noi vor să explice lumii că sunt în această situație din cauza lipsei de oportunități și a mediului în care au crescut. Nimeni nu se naște gândindu-se că vrea să fie un criminal sau o persoană care încalcă legea. Acesta este un mesaj pe care vreau să îl transmit prin documentar – ideea că oricât ai crede că cineva e inamicul, atunci când stai de vorba cu el este greu să nu empatizezi. Și doar empatizand și învățând despre aceste situații vom putea să identificăm care este cauza de baza care a generat aceste piețe negre”, a declarat Mariana van Zeller.

Citeste si:
Documentare despre calatorii pe care sa le vezi in 2019
5 documentare despre...

Serialul a fost filmat anul trecut în mai multe țări, printre care Mexic, Thailanda, Israel sau Columbia.

Filmările pentru cel de-al doilea sezon au început deja, următoarea serie urmând să se concentreze pe schimbarea piețelor negre odată cu apariția COVID-19.

Episoade din documentarul Trafficked with Mariana van Zeller pot fi urmărite în fiecare vineri, pe National Geographic, de la ora 22:00.

Citeste si:
Netflix anunță un serial cu prințul Harry și cu Megan
Netflix anunță un serial cu...

Sursa foto: National Geographic
Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri