1 Iunie 2011

Vezi aici portofoliul financiar al lui Obama



Cu cele mai stralucite minti financiare la dispozitie, din pozitia de presedinte al Statelor Unite, Barack Obama ar putea avea cel mai bun portofoliu financiar. Insa, pentru a evita conflictele de interese, presedintele SUA nu are multe optiuni de investitie, dar portofoliul sau actual ar putea fi o sursa de inspiratie pentru multi. Vezi in ce investeste Obama, conform datelor facute publice de Casa Alba si citate de Investopedia.

Conturi bancare

Familia Obama are 500.000 de dolari in conturi bancare – informatiile facute publice nu arata suma exacta, ci dau anumite limite.
Desi presedintele este supus unor reguli diferite, daca ar fi decis asupra banilor la fel ca un cetatean obisnuit, jumatate de million in conturi nu e chiar o investitie, sustin specialistii Investopedia.

Daca ai o suma mare de bani in conturi bancare, ar trebui sa discuti cu un manager de portofoliu. De exemplu, un cont de peste 5.000 de dolari ar trebui mutat spre alte instrumente: fonduri mutuale, obligatiuni sau fonduri pe indici, in functie de apetitul la risc al fiecaruia.

Fond de indici

Presedintele Barack Obama a investit anul trecut intre 50.000 si 100.000 de dolari in fondul Vanguard 500 Index Fund, un fond mutual ce se transforma intr-un cont de pensie.

In ultimii doi ani, fondul a castigat 52% in valoare. Exemplul de investire pentru perioada de pensionare ar trebui luat in calcul de mai multi investitori cu venituri peste medie.

Bonduri de trezorerie

Investitia in bonduri de trezorerie americane este cea mai mare clasa de active a familiei Obama, depasind un million de dolari.
Motivele pentru care Obama investeste atat de mult in bonduri de trezorerie sunt evidente pentru functia pe care o detine in stat, dar nu se aplica oricarui cetatean.

Planul 529

O alta investitie a familiei presdintelui este in Planul 529, un instrument de investire si economisire pentru colegiul copiilor din familie.
In 2011, statisticile din SUA arata ca viitorii absolventi ai facultatilor vor avea datorii medii de 27.000 dolari, fata de 9.200 dolari, in urma cu 10 ani.

Astfel, intr-o perioada in care salariile au scazut si job-urile bune sunt greu de obtinut, parintii ar trebui sa ia in calcul varianta economisirii intr-un produs special pentru anii de faculte al copiilor.



Citeste si