15 Iunie 2011

Cat ai castigat din fondul de pensii? Calculeaza singur performanta



Wall-Street.ro va prezinta principalele metode de calcul al performantelor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) din Romania care sunt utilizate de asociatia fondurilor si de comisia de supraveghere a industriei de profil.

Cum calculeaza APAPR randamentul mediu al fondurilor de pensii

Pe baza datelor oficiale privind valoarea unitatilor de fond in data de 20 ale fiecarei luni, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) calculeaza valoarea medie ponderata a unitatii de fond la nivelul fondurilor de pensii, pe Pilonul II si Pilonul III.

In calcul, fiecare unitate de fond (VUAN) are o pondere egala cu cota de piata dupa activul net al fiecarui fond de pensii raportat la activele totale din industrie, la sfarsitul lunii respective.

Pentru exemplificare,

Cum calculeaza CSSPP rentabilitatea medie a fondurilor de pensii

Pe baza acelorasi date statistice privind evolutia valorii unitatilor de fond, dar pe o perioada fixa, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) calculeaza rentabilitatea medie a tuturor fondurilor de pensii private, separat pe Pilonul II si Pilonul III si separat pe profile de risc ale fondurilor.

Formula de calcul a rentabilitatii utilizata de CSSPP este diferita de formula de calcul a randamentului APAPR si este disponibila pe site-ul supraveghetorului aici. Legislatia specifica (Pilonul II si Pilonul III) impune formule diferite de calcul pentru rentabilitatea medie.

Rata de rentabilitate a unui fond de pensii administrat privat pe o perioada reprezinta logaritm natural din raportul dintre valoarea unitatii de fond din ultima zi lucratoare a perioadei si valoarea unitatii de fond din ultima zi lucratoare ce precede perioada respectiva, asa cum o defineste CSSPP (vezi formula de mai jos).


Simularea acumularii la fondurile de pensii private obligatorii

Simularea acumularii realizata de Wall-Street.ro reflecta situatia unui participant care a contribuit timp de 36 de luni (in perioada 20 mai 2008 - 20 mai 2011) la fiecare fond de pensii de Pilon II, virand o contributie aferenta castigului salarial mediu pe economie.

Procentul contributiei pentru Pilonul II a fost cel real: de 2% pentru perioada mai 2008 - februarie 2010, de 2,5% pentru martie 2010 - februarie 2011 si de 3% dupa. Modul de lucru reflecta, de asemenea, in proportie de 100% principiile de functionare ale fondurilor de pensii: din contributia bruta a fost dedus comisionul de 2,5%, apoi suma ramasa a fost folosita pentru a achizitiona unitati de fond in data de 20 ale fiecarei luni (sau prima zi lucratoare dupa aceasta data).

La final, am adunat numarul de unitati de fond acumulate in 36 de luni si le-am actualizat la valoarea unitatii de fond din data de 20 mai 2011.

Fondurile de pensii au fost apoi ordonate dupa valoarea curenta a contului mediu, calculat dupa metoda descrisa anterior. Atat suma acumulata, cat si profitul net realizat reprezinta valori nete reale, nete de toate comisioanele de administrare.




Citeste si