In ultimii ani, tranzactionarea pe bursa a devenit tot mai la indemana, pe fondul aparitiei a tot mai multor platforme online. Insa, daca alegi sa investesti pe cont propriu inca de la inceput, sunt cateva greseli pe care le poti face, cand incerci sa alegi actiuni ca Buffet sau sa shortezi ca Soros, scrie Investopedia.com.

Aruncarea in cap

Principiile investitiei sunt simple, la prima vedere: cumpara ieftin si vinde scump. In realitate, trebuie sa stii ce inseamna ieftin si scump, intr-o piata analizata din perspective diferite. Din cauza naturii relative si interpretabile a pietei bursiere, este important sa studiezi inainte de a te arunca.

Pentru inceput, este importanta cunoasterea unor notiuni elementare de analiza, pentru a intelege si a face singur calculele. Insa, pe parcurs vei intelege ca piata este mult mai complexa decat cateva formule si calcule, dar invatarea acestora si testarea lor pe un cont demo te poate ajuta sa progresezi la urmatorul nivel de studiu.

Investirea tuturor banilor intr-un singur instrument

Investirea intregului capital doar in actiuni, futures, forex, marfuri sau obligatiuni nu este o miscare buna. Chiar daca vei decide sa lasi deoparte diversificarea si sa iti pui toti banii intr-un instrument cu care deja te-ai familiarizat, este mai bine sa risti putin uneori.

Urmarirea zvonurilor

Incercarile de a ghici ce companie va fi urmatoarea „Apple”, un produs revolutionar sau un zvon – deci investitia pe zvon – poate fi o miscare gresita pentru un investitor incepator.

In cel mai bun scenariu, poti avea noroc si vei continua sa urmaresti zvonurile pana cand norocul de va parasi. Mai degraba decat sa urmaresti astfel de stiri, primele investitii trebuie facute in companii ale caror business-uri le intelegi.

In concluzie, cand incepi sa investesti bani pe piata de capital, este mai bine sa faci totul treptat si sa isi asumi riscuri cu bani pe care esti pregatit sa ii pierzi. Pe masura ce vei castiga incredere si vei invata sa evaluezi companiile si sa simti piata, poti incepe sa faci investitii mai mari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si