14 Decembrie 2011

Cele mai vechi apartamente: Cat costa si cine le cumpara?



Proprietarii scot la vanzare apartamente aflate in blocuri ce au fost construite in urma cu peste 60 de ani si chiar inainte de anul 1900. Vezi cum arata si cat costa astfel de locuinte, precum si care este portretul cumparatorului interesat de imobile istorice.

Cum arata oferta de apartamente vechi

Cel mai vechi apartament scos la vanzare in Bucuresti face parte dintr-un bloc construit in anul 1881 si costa 48.000 euro, potrivit portalului imobiliare.ro. Apartamentul cu doua camere are o suprafata de 50 mp si este amplasat in zona Universitate, la etajul doi al unui imobil cu trei etaje.

Cel mai vechi apartament scos la vanzare in tara se afla in Brasov si a fost construit in 1888. Apartamentul (foto) face parte dintr-un bloc cu doua etaje, are trei camere si este scos la vanzare pentru 170.000 euro.

“Apartamentul propus spre achizitionare are vedere catre Piata Sfatului si necesita multiple imbunatatiri. Locuinta face parte dintr-un imobil ce dispune de plansee de beton, detaliu tehnic nu foarte des intalnit pentru proprietatile din aceasta zona”, se mentioneaza in anuntul publicat pe imobiliare.ro.

Preturile cresc pentru apartamentele construite dupa anii 1930. Spre exemplu, pentru un apartament cu cinci camere, amplasat in Cotroceni, construit in 1940, pretul solicitat este de 220.000 euro. In zona Gara de Nord, un apartament din 1950, cu 3 camere, este scos la vanzare cu 115.000 euro. Locuinta se afla la etajul al doilea al unei vile si dispune si de o boxa si o camera la mansarda, precum si loc de parcare disponibil in fata casei.

„Apartamentele construite inainte de 1950 sau in perioada interbelica sunt amplasate in zone semicentrale si centrale si au un pret semnificativ mai redus, cu 20 – 30% mai mic comparativ cu apartamente din zone similare, dar construite dupa 1977. In plus, acest tip de locuinte au, de regula, un design deosebit comparativ cu locuintele construite in perioada comunista”, explica Victor Zaharia, managing partner in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Sursa foto: Coldwell Banker

La acest articol a contribuit si Marius Alexandru Stanciu.


Cine cumpara astfel de apartamente

De cele mai multe ori clientii apartamentelor vechi sunt persoane cu venituri peste medie, care apreciaza zonele in care acestea sunt amplasate, numarul mai mare de camere si nu in ultimul rand, arhitectura specifica anilor 1930 – 1940, spune Traian Stancu, director operational al brokerului de credite KIWI Finance, adaugand ca au fost clienti care au obtinut credite pentru astfel de achizitii, de cele mai multe ori, la valori de peste 100.000 euro.

Cumparatorii sunt in majoritate investitori, care achizitioneaza pentru a inchiria locuintele, de obicei catre companii de mici dimensiuni sau catre chiriasi care vor locui in respectivele apartamente, insa cu conditia ca imobilele din care fac parte sa fie consolidate, afirma si Victor Zaharia, de la Coldwell Banker.

„Exista si cumparatori care achizitioneaza in scop locativ apartamente construite inainte de 1950, dar acestia cumpara doar daca imobilele sunt consolidate. Investitorii sunt dispusi sa isi asume si riscul achizitionarii unei locuinte intr-un imobil neconsolidat”, arata Zaharia.

Ambele categorii de cumparatori sunt interesati de apartamentele foarte vechi datorita pretului foarte bun si amplasarii centrale, afirma el. Investitorii cauta in primul rand oportunitati de investitii, in timp ce cumparatorii finali fac comparatie intre pret, zona si suprafata, obtinand rezultate mult mai bune pentru apartamentele construite inainte de 1950 sau in perioada interbelica.

In ceea ce priveste perioada de tranzactionare, daca apartamentele din anii ’80 sunt printre cele mai lichide proprietati de pe piata si se vand in una-trei luni, pentru constructiile din 1930-1950, apartamentele din vile sunt cu mult mai cautate decat apartamentele din blocuri, acestea din urma stand peste trei-cinci luni pe piata, spune Raluca Schirger, broker in cadrul agentiei RE/MAX Advantage.


Sfaturi inainte de cumpararea unui apartament atat de vechi

Cladirile construite in anii ’30- ’40 “respira” istorie, iar multe cartiere in care acestea domina au ramas cele mai cautate si mai scumpe din Bucuresti: Dorobanti, Kiseleff sau Aviatorilor, spune Raluca Schirger.

Ea sfatuieste viitorii cumparatori sa verifice cu atentie actele proprietatii si sa estimeze corect, cu ajutorul unui specialist, eventualele renovari sau consolidari, astfel incat sa ramana in limitele unui buget confortabil.

Victoria Zaharia detaliaza si spune ca daca proprietatea se afla intr-un imobil neconsolidat, investitiile ulterioare achizitionarii ar trebui sa fie limitate la un nivel foarte redus, tocmai datorita incertitudinilor cauzate de neconsolidarea imobilului.

Daca imobilul este consolidat, investitiile pot fi semnificative, dar cuantumul acestora difera in functie de gradul de uzura a locuintei, al blocului sau de dorintele cumparatorului.

„Important este faptul ca, indiferent de cuantumul investitiilor, daca imobilul este consolidat, pretul final pe metru patrat, adica pretul de achizitie plus costul de renovare pe metru patrat, va fi mai redus comparativ cu cel al unui apartament situat in aceeasi zona si cu o vechime mai mica”, arata Zaharia.

In ceea ce priveste finantarea bancara, reprezentantii KIWI Finance spun ca sunt banci care accepta sa finanteze achizitia acestor imobile, dar sunt si banci care impun conditii privind anul constructiei, insa aspectul cel mai important este ca imobilul sa fie asigurabil.


Cum poate fi asigurata o locuinta veche

Pentru un apartament construit in anii 1930-1950, asiguratorii urmaresc in primul rand sa vada daca imobilul in care se situeaza apartamentul este incadrat in clasa de risc seismic I sau II. „Daca avem astfel de situatii, in aproape toate situatiile companiile de asigurari fie nu vor asigura imobilul, fie nu vor acoperi riscul de cutremur”, a declarat Victor Sraer, managing partner Otto Broker de Asigurare.

In cazul in care constructia nu este incadrata intr-una din clasele de risc seismic I sau II, interpretarea asiguratorilor este diferita. In putine cazuri, chiar daca nu se afla pe listelede cladiri cu risc seismic major, unii asiguratori nu preiau in asigurare imobile mai vechi de 1940 din cauza riscului considerat sporit in astfel de cladiri, in special in materie de incendiu, explozie sau inundatii, potrivit brokerilor de asigurare.

„ In cazul in care polita se poate incheia, cel mai import lucru pentru client este sa isi stabileasca in mod corect suma asigurata pentru a evita cazurile de supraasigurare sau subasigurare . Recomandarea noastra este ca asigurarea imobilului sa se incheie la valoarea de piata, daca acest tip de valoare este accceptat in conditiile de asigurare. Doar cativa asiguratori accepta valoarea de piata. In caz contrar, clientul ar trebui sa aleaga o valoare reala pe care o poate obtine ghidandu-se dupa grilele de evaluare puse la dispozitia de companiile de asigurari”, explica reprezentantii Otto Broker.

In ceea ce priveste costul asigurarii, ei estimeaza trei intervale, in functie de nivelul de acoperire cumparat:

1. Pentru o acoperire esentiala, in care sunt cuprinse doar riscurile care pot produce daune majore sau totale, costul pentru un apartament de 70.000 euro ar putea fi intre 55 si 80 de euro/an in functie de asiguratorul ales.

2. Pentru o acoperire optimizata, care ar include si riscuri mai frecvente dar care provoaca daune mai mici, cum ar fi fenomenele atmosferice sau inundatia de la apa de conducta (cu anumite limitari), costul pentru un apartament de 70.000 euro ar putea fi intre 60 si 90 de euro/an.

3. Pentru o acoperire completa, in care clientul acopera toate riscurile asigurabile si beneficiaza si diverse clauze suplimentare si servicii cum ar fi asistenta in caz de avarii minore in locuinta (instalatii sanitare sau electrice, reparatii la yale si incuietori), costul unui apartament de 70.000 euro ar putea fi intre 80 si 120 de euro/an.

Slide realizat de Marius Alexandru Stanciu.






Citeste si