15 Februarie 2012

Marile cartiere ale crizei: Mii de apartamente au ramas "pe hartie"



Daca in 2008, pana in toamna, investitorii se aflau intr-o stare de negare in ceea ce priveste efectele iminente ale situatiei globale pe plan local, din 2009 nimeni nu a mai considerat ca Romania nu este in criza. Totusi, proiecte rezidentiale noi au continuat sa fie lansate, chiar daca nu in acelasi ritm ca in anii precedenti.

Dimri Ghencea- 3.600 de apartamente promise in toamna lui 2008

Dintre proiectele anuntate foarte putine au vazut lumina zilei, iar majoritatea dezvoltarilor realizate au fost proiecte mici, aflate de multe ori in proprietatea unor „anonimi”. Marile promisiuni rezidentiale ale crizei, proiecte de anvergura sau aflate in portofoliul unor firme mari au ramas populate doar de paznici.

Unul dintre cele mai mari abandonuri ale crizei a fost proiectul Dimri Ghencea. In tomna lui 2008, compania israeliana Dimri Construction anunta un proiect gigant in Prelungirea Ghencea: 3.6000 de apartamente, construite in mai multe etape.

Prima etapa ar fi urmat sa fie finalizata in 2010 si sa cuprinda 332 de apartamente. Pe piata nu au aparut insa aceste unitati nici pana in prezent, iar investitia a fost abandonata tacit.

In prezent, reprezentantii companiei spun ca proiectul este in continuare pe "hold"


Jackob Park: 1.500 de apartamente

Investitorii vorbeau, in 2009, in ciuda crizei, despre avantaje cum ar fi o concurenta mai mica sau costuri de constructie mai reduse.

Prima faza din proiectul rezidential Jackob Park, cu 256 de apartamente, trebuia sa demareze in vara lui 2009, insa compania nu a mai inceput constructia si a hotarat sa modifice proiectul, pentru a-l face "mai adaptat la piata locala". Compartimentarea apartamentelor s-a schimbat, dar proiectul nu a demarat. In aproape 2 ani, la showroom-ul de pe santier nu s-a intamplat nimic.

In total, proiectul ar fi trebuit sa cuprinda peste 1.500 de apartamente.



1.000 de apartamente in Drumul Taberei, in conservare

Spaniolii de la HL1 Group au momentan inca in stand-by proiectul rezidential cu circa 1.000 de apartamente din cartierul Drumul Taberei din Capitala. Initial, proiectul a fost lansat pe piata in 2009, iar constructia ar fi urmat sa inceapa la final de 2010 - inceput de 2011.

Situatia dificila a pietei, atat ca vanzari, cat si ca finantare, a facut insa loc unui grad mai mare de prudenta din partea investitorului, care a preferat sa conserve planul pentru zile mai bune.



Turn de apartamente cu 13 etaje in planurile fratilor Negoita

Unii dezvoltatori fac nota discordanta situatiei si vor sa reia in acest an constructia proiectelor amanate.

Ionut Negoita spune ca in proportie de 99,9% va demara constructia unui turn de apartamente cu 13 etaje, langa proiectul rezidential Confort City, in primavara acestui an. Proiectul este in planurile omului de afaceri inca din 2010, cand a decis sa transforme proiectul care ar fi urmat sa cuprinda un mall si birouri, in apartamente si un spatiu destinat unei clinici private. Ulterior, planurile omului de afaceri s-au schimbat si constructia a fost lasata in stand-by. In schimb, grupul pe care il conduce, Rin, nu a stat cu mainile in san si si-a optimizat afacerile, prin modificarea celui mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel.

Astfel, la finalul lui 2010, Negoita a anuntat ca a inceput transformarea unei parti din camerele de hotel in locuinte. De data aceasta, planul a fost pus in aplicare fara intarziere si in cadrul hotelului a fost scoase la vanzare 400 de unitati locative, din care in prezent s-au vandut circa 90, potrivit omului de afaceri.

In Confort City, un proiect cu peste 1.000 de unitati locative in total, omul de afaceri mai are la vanzare circa 140 de apartamente.

Noul proiect de langa Confort City ar urma sa cuprinda peste 300 de unitati locative si ar presupune o investitie de circa 12-14 milioane euro. Investitia ar urma sa fie derulata din fonduri proprii, iar pretul mediu de vanzare sa se situeze in jurul a 50.000 euro, spune Negoita.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net


G-Vi Town, un proiect lansat cu tam-tam si abandonat in tacere

Pe piata exista si investitii aflate de aproape un an in pauza totala. In aceasta situatie este cartierul G-Vi Town, care urma sa demareze in toamna lui 2009. Acesta a fost promovat spre vanzare doar in comunitatea medicala.

Desi compania a avut cateva zeci de rezervari, situatia economica le-a devedit investitorilor ca nu este momentul sa demareze proiectul, asa ca showroom-ul de vanzari a fost abandonat, iar despre investitia anuntata cu entuziasm nimeni nu mai spune nimic.

Constructia proiectului rezidential, denumit G-ViTown si format din 4 cladiri cu un total de 324 de apartamente din cartierul Vitan ar fi reprezentat o investitie totala de 25 mil. euro.

Oficialii Gindi Rom nu au putut fi contactati pana la ora publicarii materialului.


Avantia: 110 locuinte in estul Capitalei

Dezvoltatorul spaniol Avantia lansat primul proiect rezidential de pe piata locala in 2009, investitia fiind estimata la acea vreme la 12 mil. euro. Proiectul Avantia, cu 110 locuinte, urma sa fie amplasat in zona de est a Capitalei, la intersectia strazii Liviu Rebreanu cu bulevardul 1 Decembrie.

Intrata in Romania in 2006, compania Avantia, al carei actionar majoritar si administrator este grupul Peyber, unul dintre principalii jucatori pe piata constructiilor si dezvoltarilor imobiliare din Spania si detine in acest moment un portofoliu de 140.000 mp de terenuri in Bucuresti.

Oficialii companiei nu au putut fi contactati pana la ora publicarii acestui articol.


Dupa Brasov, Volumetric promite si un proiect rezidential in Bucuresti

Alti dezvoltatori care au demarat in criza locuinte s-au tinut de cuvant si au finalizat blocurile.

Compania Volumetric a intrat pe piata locala in 2009 si a finalizat deja primul proiect din Romania, Privilegio Brasov. Planurile companiei includeau in relativ scurt timp si un proiect rezidential in Pitesti, planuri care momentan sunt in stand-by, potrivit lui Dan Flesariu, directorul general al dezvoltatorului.

Compania a ajuns insa la o intelegere pentru achizitia unui teren intr-o zona centrala a Capitalei pentru a dezvolta tot un proiect rezidential. Flesariu a declarat ca inca nu s-a semnat contractul final de vanzare-cumparare pentru teren, procesul de due dilligence fiiind unul destul de lung. Totusi, grupul Volumetric isi mentine planurile, iar seful companiei spune ca se va incepe in curand proiectarea si ca spera sa poate demara si contructia in acest an.






Citeste si