Pretul aurului a revenit practic la nivelul inregistrat la inceputul acestui an, mai multi analisti considerand ca metalul pretios se indreapta spre o serie de scaderi care ar putea sa coboare cotatiile pana la nivelul de 1.400 de dolari pe uncie.
Contractele futures pe aur cu scadenta in luna iunie au fost in picaj marti, valoarea acestora reducandu-se cu 35 de dolari, pana la aproximativ 1.604 dolari. Miercuri, aurul era cotat la 1.593 de dolari, cel mai mic pret inregistrat in ultimele cinci luni.

Declinul euro in raport cu dolarul este principalul motiv al acestor evolutii, considera traderii si analistii. Moneda europeana s-a depreciat in contextul alegerilor din Franta si Grecia.

„Situatia din Europa alimenteaza sentimentul anti-inflationist. De aur ai nevoie atunci cand crezi ca preturile vor exploda, insa acum in Europa asistam la miscari deflationiste, nu inflationiste”, a declarat, pentru CNBC, George Gero analist metale pretioase in cadrul Royal Bank of Canada.

De asemenea, caderea aurului sub un nivel de suport cheie – 1.625 de dolari – nu a facut decat sa amplifice vanzarile.

Traderii sunt de parere ca un alt factor care pune presiune pe pretul aurului este reprezentat de un posibil acord intre Iran si China. Iranul este asteptat sa vanda petrol Chinei, o parte a deal-ului urmand sa fie platit in aur, ceea ce ar conduce la o tranzactie de vanzare a aurului in piata spot.

Acestia subliniaza si si pozitiile short (de vanzare) semnificative ale gigantului financiar Berkshire Hathaway, condus de miliardarul Warren Buffett. Intr-un interviu recent, Buffet a declarat din nou ca aurul este un activ neproductiv, al carui randament va fi depasit atat de actiuni cat si de pretul terenurilor agricole.

„Pretul aurului a avut o evolutie orizontala in ultimele luni iar acum a spart un prag de suport si se indreapta spre o noua directie. Cred ca acum se merge in jos”, spune Mihir Dange, trader pe aur in cadrul Amarok Capital.

John Netto, trader in cadrul M3 Capital, sustine aceasta parere si adauga faptul ca trendul negativ ar putea sa impinga cotatiile aurului chiar si mai jos de 1.400 de dolari / uncie.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri