Al patrulea Summit din 2012 si al zecelea in ultimii doi ani, are potentialul de a influenta decisiv pietele financiare pentru umatoarele saptamani sau chiar luni.

„Indiferent de ce se intampla, impactul va fi considerabil: pozitiv pentru Euro in cazul in care liderii europeni prezinta un plan concret, detaliat si credibil, respectiv unul negativ daca vor fi adoptate decizii similare celor convenite in reuniunile anterioare”, se arata intr-o analiza.

Este putin probabil ca Europa sa faca un pas decisiv spre o uniune fiscala, dar ar putea incerca sa convinga ca schimbarile majore cerute vor urma si fondurile sunt pregatite pentru a preveni un default sau un atac speculativ asupra Spaniei si Italiei, apreciaza analistii pe piata financiara internationala. Potrivit unui studiu efectuat de Admiral Markets, in aceasta situatie moneda europeana ar putea castiga timp pana la finalul lunii si s-ar putea bucura de o revenire spre 1.27-1.28 fata de dolar, pentru a fi vandut ulterior.

Citeste si:

Potrivit analistilor Admiral Markets, un scenariu in acest sens este putin probabil, iar daca in cadrul Summit-ului nu se vor aduce solutii concrete, Euro ar putea atinge nivelul de 1.21 fata de Dolar pana la finalul lunii, adica ½ din valorile extreme: 0.82, respectiv 1.60 si chiar paritatea in 2013.