Western Union, unul din liderii globali de pe piata serviciilor de plati, le recomanda consumatorilor sa fie foarte precauti in cazul in care se decid sa achizitioneze sau sa liciteze pentru bunuri la preturi de chilipir gasite pe internet, intrucat, de cele mai multe ori, ofertele prea avantajoase ca sa fie reale ascund mecanisme de fraudare prin care victimele sunt atrase in cursa.
Potrivit Western Union, unul din cazurile cele mai frecvente care se inscriu sub acest tipar este oferta de laptopuri performante la preturi foarte mici.

Oferta este postata de fraudatori pe site-uri de vanzari sau licitatii de bunuri pe internet. Dupa ce potentialul cumparator isi exprima interesul pentru produs, presupusul vanzator ii cere plata unui avans sau a pretului integral al produsului, suma trebuind sa fie transferata printr-un serviciu de transfer de bani, cum ar fi Western Union.

De cele mai multe ori, vanzatorul poate fi contactat doar prin e-mail, acesta pretextand ca locuieste in strainatate.

Ca sa nu trezeasca suspiciunea cumparatorului, fraudatorul ii sugereaza sa trimita banii pe numele unei rude, solicitandu-i, totodata, datele tranzactiei ca dovada.

Dupa ce fraudatorul primeste detaliile tranzactiei de la victima, acesta ridica banii, folosind un document de identitate fals si dispare.

„Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retina cei care folosesc serviciile de transfer de bani este sa nu dezvaluie niciodata detaliile unei tranzactii unei persoane pe care nu o cunosc sau in care nu au totala incredere”, a declarat Daniela Budurea (foto), Country Director Western Union Romania si Bulgaria.

Compania ofera consumatorilor servicii pentru a trimite bani familiei sau prietenilor. Cei de la Western Union spun ca este important de retinut ca un transfer de bani poate fi ridicat intr-o perioada scurta de timp de la trimitere - chiar in cateva minute - iar, dupa ce suma a fost ridicata, expeditorii nu mai pot anula transferul sau obtine banii inapoi de la companie, chiar daca transferul a fost rezultatul unei fraude.

Ce trebuie sa faca un consumator pentru a nu fi fraudat

Nu folositi serviciul de transfer de bani pentru a plati achizitii de pe internet.

Nu trimiteti niciodata bani unui necunoscut printr-un serviciu de transfer de bani.

Fiti intotdeauna precaut cand vi se solicita orice tip de plata in avans in cazul ofertelor pe internet.

Asigurati-va ca oferta este reala.

Fiti precaut atunci cand discutati cu persoane care pretind ca locuiesc in alta tara sau sunt plecati din tara in interes de afaceri. Fraudatorii folosesc adeseori aceasta scuza pentru a evita o intalnire fata in fata. Fiti precaut si daca ofertantul doreste sa discute doar prin e-mail cu dumneavoastra.

Verificati daca site-ul pe care ati gasit oferta asigura garantii pentru livrarea produsului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri