Pe lista de vanzari de active intocmita de agentia pentru privatizari de la Atena au fost incluse proprietati imobiliare restrictionate anterior, precum resedinta consulului elen dintr-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere londoneze si cladiri de birouri in Bruxelles si Belgrad, au afirmat sursele citate, relateaza Mediafax.

Mai mult, un fost palat regal din apropierea Atenei ar putea fi vandut sau concesionat.

Grecia a promis creditorilor externi ca va atrage pana in 2020 fonduri de 50 miliarde euro din privatizari, jumatate din plan vizand vanzarea de proprietati imobiliare. Fondul elen de privatizare a anuntat saptamana trecuta ca va accelera vanzarea activelor statului, in timp ce o misiune de inspectori din partea Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene evalueaza progresul inregistrat de guvern in privinta tintelor din acordul de finantare externa de 130 miliarde euro.

Resedinta londoneza a consulului elen este o vila ridicata in urma cu 115 ani, in stil victorian, cu o suprafata de 947 metri patrati, situata in zona Holland Park din Kensington & Chelsea, al doilea dintre cele mai scumpe districte ale Londrei dupa Westminster, potrivit agentiei imobiliare Marsh & Parsons. Printre "vecinii" consulului se numara miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Group.

Preturile de vanzare din cartierele exclusiviste ale Londrei au crescut cu 9,9% in acest an si cu aproape 50% din 2009, potrivit datelor Knight Frank. Site-ul de imobiliare Rightmove listeaza proprietati similare din zona de inchiriat pentru 25.000 lire (41.000 dolari) pe saptamana, iar Marsh & Parsons a vandut recent o proprietate din apropiere, cu o suprafata de 7.000 metri patrati, pentru 12 milioane lire.

Citeste si:

In Grecia, fondul vrea sa vanda sau sa concesioneze Palatul Tatoi, situat la 27 kilometri de Acropole si inconjurat de paduri, au mai spus sursele citate. Palatul a fost resedinta familiei regale elene pana in 1967 si include 40 de dependinte, grajduri si un cimitir.

Vanzarea acestei proprietati ar putea fi impiedicata de opozitia opiniei publice, dar si de starea avansata de degradare a palatului, au precizat persoanele citate.

Totodata, guvernul elen ar putea vinde o cladire de birouri cu opt etaje, cu o suprafata de 2.850 metri patrati, situata in Bruxelles, o alta proprietate similara, de 2.376 metri patrati, la Belgrad, si o proprietate de 1.215 metri patrati in Ljubljana, capitala Sloveniei. In Nicosia, Grecia ar putea vinde un teren de 8.000 metri patrati.