"Cred ca 2013 va fi un an dificil, in care mai multe state vor incerca sa-si deprecieze monedele. O astfel de perspectiva produce ingrijorare. Vor reactiona si alte tari la fel? Ce se va intampla?", a declarat King, citat de Mediafax.

Devalorizarea in scopuri competitive a fost folosita de marile economii in ultimii ani pentru a contracara impactul crizei si incetinirea la nivel global. Politicile monetare relaxate si alte masuri, precum achizitiile de active financiare de catre bancile centrale, au condus la deprecierea unor valute importante.

O moneda ieftina face, teoretic, exporturile mai ieftine si mai competitive, ajutand astfel activitatea economica. Acest instrument ar putea fi preferat de tot mai multe tari in urmatoarele luni, in contextul incercarilor de a genera crestere economica, a afirmat guvernatorul, intr-un interviu pentru Wall Street Journal.

Economia globala are nevoie "disperata" ca tarile cu surplusuri comerciale mari, precum Germania, Olanda si China, sa stimuleze cererea, insa acestea au putine motive sa actioneze astfel, a spus el. Statele cu deficite comerciale majore trebuie sa ia repede masuri pentru stimularea cresterii, insa au putine optiuni.

O serie de tari, inclusiv Elvetia, Japonia si Brazilia, au dificultati in a-si tempera aprecierea propriilor monede, astfel incat sa nu piarda beneficiile aduse de exporturi, a spus el.

Problema este agravata de faptul ca instrumentele traditionale folosite de bancile centrale pentru stimularea cresterii, dobanzile scazute de politica monetara, au fost impinse aproape de limita, a declarat King. Ratele dobanzilor in SUA, Europa, Japonia si alte tari sunt aproape de zero.