13 Iunie 2013

Taxarea cu 85% a salariilor compensatorii, doar la stat? Ordonanta de urgenta plina de neclaritati



Ordonanta de urgenta privind taxarea veniturilor sub forma de bonusuri sau salarii compensatorii este neclara, iar din forma in care este scrisa in prezent prevederea se aplica tututor angajatilor care isi termina contractul, spune Ioan Dumitrascu, partener PeliFilip, in cadrul conferintei HR 2.0, organizata de Wall-Street.ro, in parteneriat cu Lugera, PeliFilip, BestJobs si Signal Iduna.

“Aceasta ordonanta de urgenta este un subiect care ne-a stresat continuu in ultima perioada. Din declaratiile publice reiese ca este o disprepanta intre premier si ministerul de finante, avand in vedere ca este scrisa intr-un mod in care prevederile s-ar aplica tuturor, nu doar angajatilor de la stat, mai exact celor de la ASF, asa cum a fost enuntat initial”, a explicat Dumitrascu.

Dumitrascu adauga, insa, ca ordonanta are o sansa sa fie modificata prin legea de aplicare care se discuta acum.

Revenind la chestiunea de fond, Dumitrascu spune ca sunt mai multe neclaritati in aceeasi prevedere. Pe de o parte nu este clar ce inseamna salarii sau indemnizatii la incetarea contractului, este inclusa spre exemplu si indemnizatia de neconcurenta sau banii pe care ii pui in acordul de incetare. Apoi, neclar este si ce inseamna functie de conducere. “Noi avem in plan sa scriem o scrisoare catre Finante pentru lamurirea acestor neclaritati”, mai spune avocatul PeliFilip.

Dumitrascu a mentionat ca firma la care lucreaza a demarat un proces de documentare pee aceasta chestiune si au sesizat ca exista un trend sa impozitezi salariile compensatorii, la nivel european, dar doar de la anumite niveluri in sus. “La noi din pacate nu exista asa ceva in norma respectiva. Prin norma de aplicare sper sa se rezolve si prevederile sa fie aplicate doar la autoritatile publice”, a mai spus Dumitrascu.



Citeste si