Exista premise puternice ca leul ar putea cunoaste o tendinta mai larga de depreciere fata de moneda unica europeana si de dolarul american, cu mici episoade optimiste, pana la sfarsitul anului, arata o analiza a XTB Group, desi inflatia se afla pe un traseu descendent in Romania, iar ultimele estimari sustin o crestere economica de 2%.

Cursul de schimb EUR/RON s-ar putea situa in jurul pragului de 4,54 la finalul anului, in timp ce USD/RON ar putea ajunge la 3,55 in aceeasi perioada, conform analizei XTB, broker ce a primit din partea Bloomberg distinctia "Best EMEA Currency Forecasters 2Q 2013", pentru acuratetea prognozelor sale privind evolutia monedelor din regiunea EMEA.

“Scaderea pretului productiei industriale, inregistrata in ultimele luni, sugereaza ca inflatia isi va continua trendul descendent. Astfel, Banca Nationala are loc sa continue in lunile urmatoare (pana la finalul anului) ciclul de relaxare a politicii monetare. Aceste scaderi ale dobanzii ar sustine economia reala si, in conditiile performantei bune din agricultura, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, insa, reducerea diferentialului intre dobanzile plasamentelor in Zona Euro si cele din Romania, reducand astfel atractivitatea leului pentru investitori”, explica Claudiu Cazacu, analist sef XTB Romania.

Un alt aspect care sustine ipoteza deprecierii leului in perioada urmatoare este evolutia dolarului american. Astfel, diminuarea sprijinului monetar al Rezervei Federale va orienta investitorii spre prudenta, punand presiune pe leu si pe celelalte monede central si est europene, sustine Przemysław Kwiecień, Analist Sef al grupului XTB. Acesta mai arata ca evolutia pozitiva a leului din prima parte a anului s-a datorat excedentului de cont curent, performanta mult peste cea din anii anteriori, beneficiind, in acelasi timp, de repere macroeconomice relativ stabile in raport cu alte tari din UE (deficit bugetar de sub 1% din PIB in primele 7 luni, tinta de 2,1% din PIB in 2013, datorie publica sub 40% din PIB).

Prudenta investitorilor a fost deja vizibila – fiind mult amplificata de dezechilibre macroeconomice specifice - in cazul monedelor statelor emergente. Dintre acestea, lira turceasca si rupia indiana au atins minime record in fata dolarului american. „Active mai riscante, cumparate in perioada „banilor ieftini” devin putin dezirabile in noul context, cand capitalurile se retrag ”spre baza”. Desi situatia este diferita in Romania, intre altele si datorita ajustarii contului curent (pe un deficit masiv in timpul crizei financiare, dar pe surplus acum), leul nu este total izolat”, este de parere Przemysław Kwiecień.

Dolarul va avea, insa, o evolutie pozitiva nu doar in raport cu valutele tarilor emergente, ci si cu moneda europeana, iar acest lucru este sustinut si de faptul ca volatilitatea ridicata din zona euro si intarzierea aparitiei unor semne clare de crestere economica au determinat Banca Centrala Europeana sa mentina un nivel al dobanzii de politica monetara la niveluri foarte scazute. Mai mult, anunturile pozitive din economia nord-americana si schimbarea opticii de politica monetara a Rezervei Federale reprezinta avantaje care sustin aprecierea dolarului american fata de Euro.

Citeste si:
4 sfaturi financiare cand calatoresti in strainatate
4 sfaturi financiare cand...

X-Trade Brokers Dom Maklerski este unul dintre liderii pietei de brokeraj in Europa Centrala si de Est. Infiintata in 2002, in Polonia, compania are peste 20 de sucursale in Europa, Asia si America de Sud. In Romania, X-Trade Brokers Dom Maklerski Varsovia Sucursala Bucuresti S.A. (XTB Romania) este activa pe piata din 2008. Compania ofera acces la pietele valutare (forex), de marfuri si de capital (actiuni si indici bursieri in pietele majore si cele emergente).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Firmele se asteapta sa se imprumute mai greu de la banci