Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a reduce dobanda de politica monetara de la 4.25% pana la un minim de 4% anuntata ieri, creste riscul de depreciere al leului, facand moneda nationala mai putin atractiva pentru investitorii si speculatorii straini, se arata intr-o analiza Admiral Markets.

BNR a luat aceasta masura pentru a incuraja economia nationala si a stimula relansarea creditarii (in luna mai a acestui an dobanda era de 5.25%), economia fiind sufocata de dobanzi mari si lipsa de lichiditate.

Din pacate insa, scaderea dobanzii poate fi o sabie cu doua taisuri: o dobanda mica face moneda nationala mai putin atractiva pe pietele internationale si creste semnificativ riscul unei deprecieri. Astfel, un curs ridicat va determina o crestere generalizata a preturilor (in special pentru produsele de import) si cresterea creditelor in euro sau alte valute.

Majoritatea specialistilor in domeniu apreciaza ca in situatia actuala nu exista o solutie "magica", astfel, fie se merge pe incurajarea creditarii, riscand insa cursul de schimb, fie se apara cursul dar economia va fi cea care va vea de suferit in final.

Conform modelelor realizate de catre analistii de la Admiral Markets, in conditiile unei dobanzi reduse, cursul Eur/Ron poate creste in anul 2014 pana la nivelul de 4,60 - 4,65 si risca sa ramana in acea zona mult mai mult timp decat in anul 2012, cand a atins acel nivel pentru o perioada scurta de timp. In cazul acestui scenariu, efectele pozitive ale scaderii dobanzii ar putea fi anulate complet de efectul cresterii monedei europene fata de Ron.

Principala forta care a miscat cursul de schimb in 2013 si o va face si in 2014, va fi fluxul de capital din pietele internationale. In mod traditional, Ron-ul a fost privit ca o moneda cu risc mai mare, dar atractiva din punctul de vedere al dobanzii. Cand sentimentul era pozitiv pe extern, leul tindea sa se aprecieze iar cand sentimentul era negativ, tendinta era de a se deprecia.

In anul 2013, sentimentul a fost extrem de pozitiv pe pietele internationale, insa leul nu a mai inregistrat cresterile de alta data. Este foarte posibil ca aceasta situatie sa nu sufere modificari nici pe finalul anului, care este una pozitiva statistic vorbind, pericolul vine insa in 2014.

Saptamana precedenta, moneda europeana a avut cea mai mare scadere saptamanala din ultimele 16 luni fata de dolarul american. Acest lucru arata ca exista riscuri si ca ele pot genera miscari mari in piete, care ar putea afecta si moneda nationala.

Leul, astazi: cum evolueaza cursul valutar dupa vizita FMI

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri