14 Noiembrie 2013

Cu ce sume ne taxeaza bancile cand retragem bani din depozite



La constituirea unui depozit aproape toate bancile, solicita si constituirea unui cont curent. Costurile pentru aceste produse se vor reflecta in castigurile obtinute in urma depozitului iar, in conditiile unor dobanzi in scadere, pot face diferenta intre castig si pierdere.

Unul dintre cele mai importante comisioane de care trebuie tinut cont este cel de retragere numerar aplicat intregii sume retrase (depozitul initial si dobanda), arata analistii FinZoom.ro, serviciu online de comparatie a produselor financiare, la solicitarea Wall-Street.ro. Cand vorbim despre depozite la termen si aplicarea comisionului de retragere numerar trebuie sa stim ca bancile se impart in doua tabere: cele care nu percep acest comision in ziua scadentei (sau in urmatoarele 2 pana la 4 zile lucratoare) si cele care aplica acest comision indiferent de data retragerii banilor din cont.

Nu trebuie insa sa neglijam faptul ca, lichidarea depozitului si retragerea banilor din cont inainte de scadenta va presupune achitarea acestui comision pe langa renuntarea la castigul din dobanda pe care l-ar fi oferit banca la scadenta. Astfel, o situatie neprevazuta ne poate cauza pierderi si vom risca sa plecam de la banca cu mai putini bani decat am depus initial, dupa ce ne-am pastrat economiile intr-un cont o anumita perioada.

Lista bancilor care nu percep comisionul de retragere numerar in ziua scadentei pentru depozitele in lei cu termen de minim 1 luna arata astfel:

Lista bancilor care percep comisioane la retragerea banilor de la ghiseu indiferent de momentul retragerii este:

Comisionul de retragere numerar in cifre

Analizand datele din tabelele de mai sus, comisionul mediu pentru retragerea de numerar este de 0,48%. Daca nu cunoastem modul de aplicare a acestui comision putem pierde aproape 5 lei pentru fiecare 1.000 retrasi sau, altfel spus, echivalentul unei dobanzi anuale de 5,76% pentru aceeasi suma depusa pe termen de 1 luna.

"O buna informare asupra existentei si conditiilor in care este perceput comisionul de retragere numerar este primul pas pentru a ne proteja economiile. In egala masura, ne mai putem proteja economiile de costuri suplimentare si apeland la banca unde avem contul de salariu si cardul de debit atasat. In cazul cardului de debit, comisionul de retragere numerar de la bancomatele bancii emitente variaza in functie de banca intre 0 si aproximativ 0,20% din suma retrasa iar utilizarea contului existent ne poate ajuta sa nu mai platim comisioanele (deschidere, administrare) aferente unui cont nou.", afirma Diana Tarus, analist financiar FinZoom.ro.



Citeste si