Moneda nationala a pierdut avansul de la inceputul sesiunii interbancare, iar cotatiile s-au intors in jurul nivelului de 4,5250 lei/euro, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,5261 lei/euro, apropiat de cel de marti.

In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,5260 lei/euro. Leul s-a depreciat miercuri si in raport cu dolarul american, paritatea urcand cu 1,33 bani, la 3,3225 unitati. Totodata, rata de schimb leu/franc elvetian a coborat la 3,6629 unitati, noteaza Mediafax.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. La deschidere, euro a fost cotat la 4,5265 lei, in scadere fata de nivelul din jurul orei 16:30 de marti, cand operatiunile se realizau la 4,5290 - 4,5310 lei/euro.

Primele transferuri au coborat treptat cursul, pana la 4,5180 lei/euro, dupa care cotatiile au revenit in jurul nivelului de la deschidere. In jurul orei 13:00, operatiunile se realizau la 4,5250 - 4,5265 lei/euro.

"Banca centrala a adaugat putin mai multe detalii referitoare la perspectiva asupra leului. Dupa ce guvernatorul BNR a mentionat ca o marja de 5% este normala pentru leu, viceguvernatorul a spus ieri ca deciziile recente de politica monetara au fost favorizate de faptul ca leul se afla la niveluri ce pot fi etichetate drept de echilibru. De vreme ce leul era putin mai apreciat de 4,50 lei/euro in acel moment, presupunem ca intervelul preferat de banca centrala in acest moment este 4,40-4,60 lei/euro", arata o analiza ING Bank transmisa miercuri dimineata.

Citeste si:
Surpriza placuta la inceput de an: cursul de schimb scade semnificativ
Cursul de schimb scade...

Dobanzile afisate miercuri dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au ramas la 0,55% - 1,05% pe an. Acestea sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale incadreaza dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 0,75% pe an.

Randamentele la o saptamana se plasau la 0,59 - 1% pe an, iar dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, este de 1,98% pe an.

Citeste si:
Cursul leu-euro ar putea ajunge 4,866 in urmatoarele 12 luni
Cursul leu-euro ar putea...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Citește și
Care este cel mai valoros lucru produs în România?
Setari Cookie-uri