Germania a inregistrat in iulie un excedent comercial record de 22,8 miliarde de euro, sustinut de cresterea exporturilor, semn ca cererea externa alimenteaza avansul celei mai mari economii a Europei. Productia industriala a Germaniei a inregistrat la randul ei in iulie cel mai rapid ritm de crestere din acest an, de 0,7%, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Economiei, ceea ce sugereaza ca economia Germaniei a continuat sa creasca puternic la inceputul celui de-al treilea trimestru.

In acest context, moneda nationala s-a intarit in fata euro, pana la un curs de 4,4208 lei/euro, si in raport cu moneda americana pana la nivelul de 3,9539 lei/dolari. Referinta fata de francul elvetian a batut astazi pasul pe loc, BNR anuntand un curs oficial leu/franc de 4,0562 lei/franc elvetian.

Leul a incheiat si sedinta de marti cu o usoara apreciere dupa o evolutie laterala pe toata durata sesiunii de tranzactionare, volumele fiind si ele reduse. Analistii ING se asteptau inca de ieri la o apreciere a leului, in jurul nivelului de 4,42 lei/euro, in contextul datelor economice solide din Germania si a revizuirii in sus a prognozei de crestere economica in zona euro. Evolutiile puternic pozitive de pe burse au influentat si ele miscarea de astazi a leului.

In sedinta de marti, dolarul a pierdut doar 0,04%, la 3,9650 lei/dolar, in timp ce euro a batut pasul pe loc in jurul cotatiei de 4,426 lei/euro.