Mai bine de jumatate din actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au inchis primul trimestru in scadere, titlurile unor companii precum Petrom (SNP), Romgaz (SNG) si Fondul Proprietatea (FP), nereusind sa termine primele trei luni pe plus.

Per ansamblu, 33 de companii au crescut pe Bursa in T1, in vreme ce 44 sunt in prezent evaluate mai slab decat la inceputul acestui an. Trendul in general negativ de pe pietele externe si anumite taxe anuntate de Guvern in aces an - precum deja celebra taxa pe constructii speciale, au lovit societatile de pe BVB in intervalul ianuarie – martie 2013.

De asemenea, chiar daca nu a contribuit semnificativ la scaderile de pe Bursa, destramarea Uniunii Social Liberale (USL) si disputele care au urmat intre liderii politici nu au reprezentat tocmai un factor care sa dea incredere in evolutiile viitoare ale pietei de capital romanesti.

Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti (IMP), ale producatorul de confectii Siretul Pascani (SRT) si ale producatorul de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA) au adus cele mai mari castiguri in T1.

Topul cresterilor este dominat de companii care in general inregistraza tranzactii modeste pe Bursa de Valori Bucuresti. Exceptiile se numesc Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Banca Transilvania (TLV). Cele doua companii de utilitati au adus investitorilor castiguri de 6,3%, respectiv 5,3%, in vreme ce banca cu sediul central in Cluj Napoca a urcat cu 4,6%.

Clasamentul scaderilor cuprinde insa mult mai multe societati lichide de pe BVB, Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, iesind in evidenta in mod special. Valoarea de piata a producatorului petrolier a scazut cu aproximativ 9% in primul trimestru, in ciuda profitului record, care a depasit 1 mld. euro in 2013. Petrom a anuntat insa ulterior un buget pe 2014 care prevede scaderea profitului pentru prima data in ultimii cinci ani. Mai mult decat atat, oficialii companiei au estimat ca vor plati intre 70 si 100 de mil. dolari pentru "taxa pe stalp" in acest an. Nu in ultimul rand nici dividendele anuntate de Petrom nu au fost pe cat de mari se asteptau investitorii.

In topul scaderilor se regasesc si toate cele cinci societati de investitii financiare, SIF Transilvania (SIF3) si SIF Moldova (SIF2), fiind “lideri” la acest capitol, cu minusuri de -22%, respectiv -14%.

In primul trimestru de dupa listare, Romgaz (SNG) a pierdut 3,5% pe bursa, in vreme ce Nuclearelectrica (SNN) a scazut cu este 16%. Nu in ultimul rand, actiunile Fondul Proprietatea (FP), cele mai lichide de pe bursa locala, au inregistrat o scadere minora in primul trimestru, care a ajuns la 0,4%.

Cititi si Actiunile companiilor romanesti au cel mai slab inceput de an de la startul crizei financiare

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri