Scaderea preturilor la imobile si reducerea dobanzilor permit in prezent unui roman cu un venit de 1,3 ori salariul mediu net sa acceseze un credit pentru cumpararea unui apartament de 60 de metri patrati, in timp ce in 2008 raportul era de 2,8 ori salariul mediu, potrivit calculelor Alpha Bank.

Alpha Bank a calculat de mai bine de zece ani raportul dintre venitul minim necesar pentru incadrarea in serviciul datoriei aferent unui credit pentru un apartament de doua camere si nivelul salariului mediu net pe economie, noteaza Mediafax. "Daca in 2008 era nevoie de un venit minim de 2,8 ori peste salariul mediu net pe economie, azi este necesar un venit de 1,3 ori peste salariul mediu net pe economie (...) Da, undeva la 2.000 de lei/luna net", a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu (foto).

El a aratat ca scaderea de 40% a serviciului datoriei aferent un credit ipotecar in lei se datoreaza in proportii relativ egale atat reducerii dobanzilor, cat si scaderii preturilor la imobiliare. Potrivit lui Oprescu, preturile la imobiliare s-au stabilizat in ultimii doi ani, undeva la 72-73% din nivelurile din 2009.

Istoric, venitul minim necesar pentru contractarea unui credit ipotecar a urcat de la 4,8 salarii medii in 2003, la 6 salarii medii in 2006. Ulterior, in ciuda cresterii preturilor locuintelor pana la niveluri record, in 2008 venitul minim pentru acoperirea serviciului datoriei a scazut la circa 3 salarii medii, intrucat bancile au acordat credite in valuta cu dobanzi mici si au lungit scadentele pana la 35 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri