Programul Prima Casa beneficiaza in 2014 de un plafon de aproape 2 miliarde de lei, de la inceputul anului Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii ( FNGCIMM) acordand circa 1.000 de garantii. wall-street.ro iti prezinta care sunt veniturile de care trebuie sa dispui pentru a accesa un credit Prima Casa si care sunt bancile la care poti obtine cele mai bune conditii de finantare.

Din luna august a anului trecut, cand creditele acordate prin programul Prima Casa au fost limitate exclusiv la moneda nationala, FNGCIMM a acordat circa 9.800 de garantii pentru credite Prima Casa in lei, valoarea medie a creditelor fiind de circa 153.000 lei. Principalele conditii pentru a accesa un credit prin Programul Prima Casa sunt: un avans de minimum 5% si sa nu detii o locuinta sau daca detii una sa fie sub 50 mp utili.

De ce venituri ai nevoie pentru a lua un credit prin programul Prima Casa

In prezent, pentru a putea accesa un credit prin programul Prima Casa de circa 180.000 lei (40.000 euro) ai nevoie de un venit net de peste 2.000 de lei, in timp ce pentru a accesa un credit pentru o locuinta de circa 268.000 lei ( circa 60.000 euro- maximul disponibil pentru locuinte construite pe baza unor avize anterioare datei de 22.02.2010) ai nevoie de un venit net de 3.500 lei, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de Adrian Pandelescu, directorul SudRezidentialBroker, brokerul de credite lansat de agentia imobiliara SudRezidential.

Pandelescu a mentionat ca in ambele cazuri pot fi unul sau mai multi coplatitori, iar clientul trebuie sa fie angajat de cel putin un an la o companie cu minimum 10 angajati care are toate taxele la zi. Sunt insa si situatii in care se accepta si o vechime de 6 luni la locul de munca.

Anca Bidian ne-a exemplificat ca pentru un credit prin programul Prima Casa de 40.000 euro (echivalentul in lei) avem o rata medie 1.072 lei/luna + comision fond garantare 451 lei /an. Pentru un credit Prima Casa de 60.000 euro (echivalentul in lei) avem o rata medie 1.563 lei/luna + comision fond garantare 676 lei/an.

Potrivit lui Adrian Pandelescu pentru un credit de 153.000 lei - valoarea medie acordata in lei prin Prima Casa pana in prezent-(valoarea locuintei este de 161.000 lei) un client trebuie sa aiba un venit lunar de 2.100-2.200 lei. Clientul trebuie sa dispuna de un avand minim de 5%, adica 8.500 lei si mai trebuie sa aiba 2.300 lei pentru depozitul colateral.
Raportul de evaluare costa intre 300 si 500 de lei in functie de banca, iar asigurarea obligatorie PAD este de 90 de lei.La aceste costuri se adauga actele notariale in valoare de aproximativ 1.600 de lei plus taxa de intabulare a proprietatii de aproximativ 200 de lei.

Rata pentru un astfel de credit ar fi de 910 lei pe 30 ani (calcul realizat la un indice ROBOR de 3,48), spune Pandelescu (datele prezentate mai sus sunt orientative)

Conditiile bancilor care acorda credite prin programul Prima Casa: unde gasesti cele mai bine oferte

Date valabile pentru un credit de 153.000 lei/30 ani

Rata credit Prima CasaBCR, BRD Groupe Societe Generale si Banca Transilvania sunt bancile care dispun de cele mai mari plafoane Prima Casa, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Wall-Street a verificat care sunt conditiile bancilor din program si care ar fi rata lunara pe care ar trebui sa o platesti pentru un credit de 153.000 lei, valoarea medie accesata din momentul in care creditele Prima Casa au fost acordate exclusiv in lei.

Pe langa rata efectiva, daca doresti sa accesezi un credit prin programul Prima Casa este bine sa iei in calcul si celelalte costuri, cum ar fi evaluarea, costurile notariale, taxa de inscriere la Arhiva Electronica si costul asigurarii de imobil. In unele cazuri bancile acopera evaluarea imobilelor, insa in altele trebuie sa achiti o taxa de cateva sute de lei.

Conditiile de eligibilitate ale bancilor sunt cele standard din programul Prima Casa, existand mici diferente de la banca la banca cu privire la varsta minima sau venitul minim acceptat.

Cat costa un credit Prima Casa la BCR

Pentru un credit prin Programul Prima Casa accesat prin BCR, in valoare de 153.000 lei pe 30 de ani, vei achita, in cazul in care alegi sa iti primesti salariul in cont la BCR, o rata de 870 lei, valoarea DAE fiind de 5,93%. La aceste costuri se adauga insa taxa de evaluare a locuintei pe care doresti sa o cumperi, in valoare de circa 300 de lei si comisionul anual de gestiune pentru fondul de garantare.Valoarea totala platibila pe perioada de 30 de ani pentru suma accesata va fi usor peste 320.000 lei.

In cazul creditelor garantate cu ipoteci imobiliare clientul va suporta cheltuielile de constituire sii publicitate a garantiilor sau asigurarea de imobil.

Cat costa un credit Prima Casa la BRD

La BRD pentru un credit in valoare de 153.000 lei pe 30 de ani prin Programul Prima Casa ar urma sa platesti o rata de 922 lei, totalul de plata dupa 30 de urmand sa fie de 339.000 lei. Pentru acest credit, potrivit calculatorului de rate al bancii, DAE se ridica la 6, 47%.

Pentru imobilul adus in garantie trebuie incheiata si o asigurare de locuinta.

Cat costa un credit Prima Casa la Banca Transilvania

In cazul Banca Transilvania, rata lunara pentru un credit Prima Casa de 153.000 lei ar fi de 860 lei, DAE fiind de 4,84%. Suma totala de rambursat ar fi de 275.000 lei. Banca percepe un comision de 0,17% pe luna la sold la care se adauga comisionul catre fondul de garantare de 0,245% pe an.

Evaluarea imobilului este efectuata gratuit la Banca Transilvania si nu se solicita asigurare de viata.

Cat costa un credit Prima Casa la Raiffeisen Bank

In cazul in care accesezi un credit Prima Casa cu finantare de la banca Raiffeisen Bank rata lunara ar fi de 791 lei in cazul in care iti primesti salariul intr-un cont deschis la banca. DAE la banca ( pentru un credit de circa 30.000 euro) este de 5,06% pentru clientii care isi incaseaza salariul la Raiffeisen.

Cat costa un credit Prima Casa la Banca Romaneasca

La Banca Romaneasca rata pentru un credit Prima Casa de 153.000 lei ar fi de 818 lei pe luna, iar totalul de rambursat s-ar ridica la 175.000 lei.

Si la Banca Romaneasca costul de evaluare al imobilului este acoperit de banca.

Cat costa un credit Prima Casa la Alpha Bank

In cazul bancii Alpha Bank rata pentru un credit Prima Casa de de 153.000 de lei s-ar ridica la 822 lei, iar totalul de rambursat ar fi de 304.000 lei. In costul total al creditului si in valoarea totala platibila de client a fost inclus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.

Cat costa un credit Prima Casa la CEC Bank

In cazul CEC Bank rata lunara pentru un credit Prima Casa de 153.000 lei pe o perioada de 30 de ani este de 751 lei, iar suma totala de rambursat ajunge la 270.000 lei.

Cat costa un credit Prima Casa la Bancpost

La banca Bancpost rata lunara pentru un credit Prima Casa de 153.000 lei este de 808 lei. Taxa de evaluare pentru apartamente este de circa 470 de lei.

Cat costa un credit Prima Casa la Piraeus Bank

La Piraeus Bank ai de plata o rata lunara de 926 lei si DAE este de 6,56%, iar valoarea totala platibila este de 341.000 lei, pentru un credit Prima Casa de 153.000 lei pe o perioada de 30 de ani.

Nu sunt incluse in DAE costurile cu asigurarea imobilului ipotecat, asigurarea de viata, evaluarea imobilelor aduse in garantie, cu inregistrarea la Arhiva de Garantii Reale Mobiliare a garantiilor, taxele notariale aferente incheierii contractelor de garantie, intrucat aceste costuri nu sunt cunoscute si stabilite de Banca, ci de terte persoane cu atributii specifice.

Cat costa un credit Prima Casa la UniCredit Tiriac Bank

In cazul UniCredit Tiriac Bank pentru un credit Prima Casa de 153.000 lei ar trebui sa platesti o rata lunara de 850 lei, DAE se ridica la 5,63%, iar costul total fiind de 309.000 lei, potrivit estimarilor conso.ro.
Conditiile bancii pentru obtinerea unui credit prin programul Prima Casa prevad ca varsta minima este de 20 de ani, iar cea maxima ajunge la 70 de ani. La aceste conditii se adauga cele din programul Prima Casa.
Celelalte costuri in cazul unui credit prin programul Prima Casa sunt costul cu evaluarea, costurile notariale, taxa de inscriere la Arhiva Electronica si costul asigurarii de imobil si/sau costul asigurarii de viata.

Datele privind valoarea lunara a ratei au fost calculate folosing calculatoarele de rata de pe site-urile bancilor, acolo unde nu au fost disponibile toate datele s-au folosit estimarile conso.ro.Cifrele sunt orientative. Ratele au fost calculate pentru un credit de 153.000 lei pe o perioada de 30 de ani. Au fost luate in calcul cele mai mari 10 banci care au plafoane Prima Casa.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a lua un credit Prima Casa

Pentru a putea accesa un credit prin programul Prima Casa trebuie sa dispui de un avans de minim 5% ( dovedit prin antecontractul de vanzare-cumparare. De asemenea trebuie sa nu detii o locuinta sau sa detii o locuinta sub 50 mp utili.

O alta conditie pentru a accesa credite Prima Casa este sa se constituie si un depozit colateral pentru garantarea dobanzii in valoare egala cu 3 rate de dobanda, valabil pe intreaga durata a finantarii.

Pentru a fi sigur ca Fondul de Garantare iti aproba creditul trebuie sa ai grija sa depui documentatia completa la dosar, aici este inclusa solicitarea de garantare semnata si stampilata de banca finantatorea, copie legalizata dupa buletin ( plus al sotiei/sotului daca sunteti casatorit/a), declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, antecontractul de vanzare-cumparare autentificat, in copie certificata.

De asemenea ai nevoie si de un extras de carte funciara a locuintei achizitionate, care sa fie eliberat cu cel mult 15 zile inainte de solicitare, in original, actualizat in ceea ce priveste datele de identificare ale imobilului. Necesar este si certificatul de eficienta energetica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri