8 Ianuarie 2015

MITURI din asigurari, explicate: despre locuinte, masini rosii sau accidente



Orice confuzie despre ceea ce ar trebui cumparat sau cu privire la utilitatea unui produs poate deveni intr-un final deseori costisitoare. Cand vine vorba de riscuri asigurate, confuzia poate genera pierderi si de milioane de lei.

Mitul 1: Ar trebui sa-mi cumpar o asigurare pentru locuinta mea cu suma asigurata in functie de valoarea de piata curenta

De obicei, suma asigurata este comunicata de asigurat si reprezinta valoarea de piata in cazul apartamentelor sau valoarea de reconstructie in cazul caselor sau vilelor. In Romania, practica este ca suma asigurata pentru imobile sa reprezinta valoarea de piata a acestora in momentul incheierii contractului de asigurare, ceea ce nu reprezinta intotdeauna o valoare corecta, daca avem in vedere ca preturile pe piata imobiliara fluctueaza.

Sugestia noastra ar fi inainte de achizitionarea oricarei polite de asigurare sa alocati timp si atentie unei discutii serioase cu brokerul dumneavoastra de asigurare. Un broker profesionist va sti intotdeauna ce produs vi se potriveste cel mai bine si ce polita v-ar oferi o protectie adecvata. Si sa nu uitam ca in Romania exista doua tipuri de produse de asigurare a locuintei - unul obligatoriu (PAD) si unul facultativ. Daca la asigurarea obligatorie lucrurile sunt foarte clare, fiind stabilite prin lege, asigurarile facultative difera intre ele.

Casa, valoare de piata / Shutterstock


Mitul 2. Asigurarea cu masinile de culoare rosie costa mai mult, pentru ca sunt oprite mai des pentru depasirea vitezei legale

Daca ne referim la polita RCA, atunci ar trebui spus ca fiecare societate de asigurare isi stabileste singura tarifele pe care le practica, in baza unor analize si calcule actuariale destul de complexe. Criteriile ce sunt luate in calcul sunt numeroase si difera de la societate la societate - insa culoarea masinii nu joaca un rol in aceasta ecuatie, cel putin pentru moment.

Masina rosie / Shutterstock


Mitul 3. Daca as provoca un accident auto cu daune importante pentru alte persoane, compania de asigurari care mi-a vandut polita RCA imi poate refuza plata daunelor

In primul rand trebuie spus ca functionarea sistemului RCA este reglementata prin lege. Polita de asigurare obligatorie a raspunderii civile auto are un pronuntat rol social de protectie a pagubitilor, deci a tuturor celor care au de suferit ca urmare a producerii unui accident rutier. Tocmai de aceea acest mit este unul fals, caci asiguratorii sunt obligati de lege sa plateasca toate daunele produse de un autovehicul asigurat - atat daune materiale cat si vatamari corporale, in limita sumelor asigurate.

Accident auto / Shutterstock


Mitul 4. Pentru masinile de dimensiuni reduse asigurarea este mult mai ieftina

In teorie, acest mit pare a fi real, insa in prezent lucrurile sunt ceva mai complicate, in realitate. Factorii care stau la baza calculului unei prime de asigurare, fie ea RCA sau CASCO, au in vedere nu neaparat dimensiunea masinii ci tipul de vehicul, capacitatea cilindrica a motorului, puterea pe care o dezvolta s.a.m.d. Motivul pentru care asiguratorii tarifeaza riscurile pe care si le asuma in acest fel este foarte simplu daca ne gandim ca actualmente exista masini de clasa mica sau medie ce ies de pe liniile de asamblare ale fabricilor cu motoare de 200 cai putere sau chiar mai mult - deci care au toate sansele sa fie implicate in mai multe accidente decat o masina de familie.

Masina mica / Shutterstock


Mitul 5. CASCO despagubeste si aparitia unor defectiuni tehnice ce impiedica pornirea sau deplasarea masinii

Fals, caci polita CASCO va protejeaza propriul vehicul de furt sau de eventualele daune pe care acesta le poate suferi, indiferent daca sunteti responsabil sau nu de producerea acestora. Defectiunile tehnice insa sunt cu totul altceva...

Pavel L Photo and Video / Shutterstock.com

Mitul 6. Hotii prefera sa fure masinile noi

Desi seriile noi de masini, pot cumula o valoare mai ridicata pe bucata, daca nu au fost utilizate prea mult, hotii apreciaza insa mai mult modele de masini mai vechi, deoarece piata la negru a pieselor de schimb pentru acestea se bucura de o cerere foarte mare. Daca vrei sa-ti asiguri masina impotriva furtului, ar trebui sa cumperi o polita CASCO extinsa.

Hot de masini / Shutterstock


Mitul 7. Daca un prieten imi cere masina si face un accident, polita lui acopera daunele

Total fals, caci, in Romania, asigurarea RCA este legata intrinsec de autovehicul. Recomandam ca oricine se urca la volanul unui automobil sa verifice in prealabil, printre alte lucruri, si existenta unei asigurari RCA.

Chei de masina / Shutterstock


Mitul 8. Amenzile primite in strainatate, nu ma pot urmari si acasa

Total fals, fireste - mai ales in contextul in care Romania este parte a unui numar insemnat de acorduri si conventii internationale pe acest subiect. Safety Broker recomanda insa tuturor soferilor sa respecte legile drumului.

Amenda auto / Shutterstock


Mitul 9. Daca apelezi la un broker costul asigurarii va fi mai mare decat daca ai incheia aceasi polita la un asigurator

De regula, spre comparatie cu tariful practicat de catre societatea de asigurari care a emis polita de asigurarem un broker poate oferi anumite reduceri comerciale, in functie de valoarea comisionului negociat, intre societatea de intermediere si asigurator. In acelasi timp, brokerul de asigurare poate acorda si beneficii suplimentare asiguratului, precum "masina la schimb" pe perioada stationarii in service a masinii personale, in caz de accident.

Broker de asigurare / Shutterstock


Mitul 10. Daca ai o asigurare facultativa de locuinta, nu mai trebuie sa cumperi si una obligatorie PAD

Total fals. Conform legislatiei in vigoare trebuie sa incheiati, in primul rand, o polita obligatorie PAD si apoi, daca se doreste, si una facultativa.

Inundatii / Shutterstock




Citeste si