9 Iulie 2015

Pretul petrolului, in continua scadere pe fondul crizelor din Grecia si China



Preturile petrolului au continuat sa scada miercuri din cauza temerilor provocate de criza datoriilor din Grecia si a declinului accentuat al pietei de capital din China, iar traderii anticipeaza ca tendinta negativa se va mentine, relateaza Reuters.

Circa 45% dintre companiile chineze listate la bursa au fost suspendate de la tranzactionare pe fondul scaderii puternice a cotatiilor, iar compania de stat China Securities Finance Corp, care finanteaza achizitiile de actiuni, a anuntat ca va furniza lichiditati pentru a reduce panica din piata, potrivit Mediafax.

Pe piata petrolului, contractele futures pentru titeiul Brent, de referinta pe piata londoneza, cu livrare peste o luna, sunt in declin cu 60 de centi, la 56,25 dolari pe baril, iar de la inceputul saptamanii au coborat cu peste 6%, la cel mai redus nivel atins dupa luna aprilie.
Cotatia petrolului WTI, de referinta pe piata americana, a scazut cu 59 de centi, la 51,74 dolari pe baril. Declinul din aceasta saptamana a depasit 8%.

"Pietele petrolului au fost lovite de o furtuna perfecta de evenimente", potrivit analistilor bancii Morgan Stanley, potrivit carora crizele din China si Grecia ar putea pune in pericol cresterea solida a cererii din ultima perioada.

Indicele CSI300 din China a pierdut o treime din valoare, din luna iunie, aceasta fiind cea mai rapida corectie consemnata dupa criza mondiala din 2008. Banca centrala a Chinei a anuntat ca va sustine stabilitatea pietei de capital si o va proteja de riscurile financiare regionale si sistemice.

Banca HSBC a redus miercuri estimarea de crestere economica in 2015 pentru Asia, excluzand Japonia, de la 6,5% la 6,3%.



Citeste si