250 de milioane de oameni din cea mai puternica economie a lumii isi duc viata de pe o zi pe alta; lucrurile nu stau, asa cum iti imaginezi, deloc mai bine nici in Romania. In State Unite, 75% dintre oameni traiesc de la un salariu la altul, cheltuind tot aproape imediat, potrivit Entrepreneur.com.

Ai probleme cu banii din anumite motive destul de bine definite, pe care le enumeram mai jos. Iata cateva dintre ele:

Locuiesti cu mama

Majoritatea americanilor (dar si romanilor) traiesc cu sau in apropierea mamelor. Daca vrei sa faci bani, trebuie sa „te rupi” de mama si tot ce iti era familiar si comod. Trebuie sa te distantezi de aceste lucruri si sa te duci acolo unde sunt oportunitati. Nu economisesti daca locuiesti cu parintii – doar ratezi oportuntiati.

Analfabetism economic

Majoritatea populatiei este analfabeta economic. Desi oamenii fac studii superioare, multi nu inteleg nici macar termenii economici de baza. Economia este extrem de utila pentru a putea sa tii un bilant al cheltuielilor si veniturilor locuintei, sa poti supravietui mai ales in fata dificultatilor.

Nu faci decat bugete peste bugete

Tot ce este in exces nu este bun – a iti face bugete peste bugete si a considera ca „un leu economisit este un leu castigat” este gresit. Un leu economisit este doar un leu neinvestit, negandit. A face acest lucru inseamna ca esti in defensiva, nu in ofensiva.

Ajutor nerambursabil de pana...
Citeste si: Guvernul finanteaza investitiile in statiunile balneare

Politicienii, iepurasul de Paste si Mos Craciun

Ideea ca politicienii ar putea sa te salveze este una falsa, gresita, chiar daca ei promit tot timpul ca lucrurile vor sta mai bine. Indicatorii economici si statisticile de piata nu te ajuta in mod direct si imediat. Daca politicienii ar putea sa salveze clasa de mijloc, ar fi facut-o deja, deci nu te baza pe ei.

Apatia financiara

Oamenii au devenit apatici in ceea ce priveste finantele personale si au incetat sa le mai urmareasca. Nu poti avea bani daca nu te intereseaza aspectul acesta. Recunoaste-ti capacitatile, vezi exact cat castigi si fii mai atent la proprii bani. A te comporta ca si cand nu ar fi o problema nu va face ca problema sa dispara.

Fugi de munca

A nu face munca pe care altcineva nu o doreste este motivul pentru care nu ai bani. Nu este vorba doar de clasele mici si mijlocii din societate, ci aceasta problema se duce pana la varfuri, la managerii de companii. Toata lumea vrea sa fie director, CEO, manager…dar cineva trebuie sa faca si vanzari! Si sa le faca bine!

Comparatii privind saracia

Ideea ca stai mai bine financiar decat altii nu ar trebui sa te faca sa te simti mai bine. Este o gandire care te sinucide financiar – nu te mai compara cu cersetorul de la marginea strazii, gandindu-te ca esti mult mai bine decat el; acest lucru te blocheaza.

Parteneriat Alpha Bank -...
Citeste si: Parteneriat Alpha Bank-EFSE: banca va putea finanta mai multe IMM-uri

Munca de la 9 la 5

Daca asta este tot ceea ce faci, nu te astepta sa te imbogatesti. Daca nu gandesti/muncesti si in afara orelor de munca, inclusiv la proiecte personale, nu vei reusi niciodata sa fii multumit(a) financiar.

Daca nu esti multumit de finantele tale, trebuie sa admiti lucrul acesta, in sinea ta. Admite ca ai probleme, nu da vina pe altii pentru ele, fii dispus sa muncesti pentru a-ti reveni. Banii nu sunt cel mai bun lucru in viata. Nu iti vor asigura fericirea, dar este bine sa ii ai pentru a asigura familiei tale viata dorita.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
(P) De ce este importanta piata de capital pentru antreprenorii romani