17 Decembrie 2015

Euro, Rusia si petrolul ar putea fi castigatorii improbabili ai anului? 10 previziuni scandaloase pentru 2016



Multe evenimente improbabile, poate subapreciate, ar putea avea consecinte semnificative asupra peisajului financiar pe masura ce ne apropiem de 2016, apreciaza analistii Saxo Bank. Ca intotdeauna, predictiile cuprind pietele si regiunile geografice in lung si-n lat; mergand de la intoarcerea drastica a petrolului la 100$ pe baril, la mult laudatii unicorni din Silicon Valley.

1. Directia Euro / Dolar? Este 1,23...

Europa are un surplus masiv de cont curent, iar inflatia mai scazuta ar trebui, dupa logica macroeconomica, sa insemne o moneda mai puternica, nu mai slaba. Cursa spre un nivel scazut a trecut printr-un ciclu complet, acest lucru insemnand ca ne-am intors la un dolar mai slab ca rezultat direct la politicii SUA in ce priveste dobanzile.

Sursa foto: Efetova Anna / Shutterstock


2. Rubla creste cu 20%

Pana la sfarsitul anului 2016, o crestere a cererii pentru petrol si cresterea dobanzilor de catre Fed intr-un ritm lent, nepotrivit, va duce la cresterea rublei rusesti cu aproape 20% fata de cosul dolar american /euro in 2016.

Sursa foto: Valeri Potapova / Shutterstock


3. Unicornii din Silicon Valley adusi cu picioarele inapoi pe pamant

2016 va semana cu 2000 in Silicon Valley pe masura ce mai multe start-up-uri vor intarzia monetizarea si modelele de business concrete in schimbul castigarii utilizatorilor si al incercarii de a ajunge la o masa critica.

Sursa foto: zimmytws / Shutterstock


4. Olimpiada va ajuta in forta redresarea pietei din Brazilia

Stabilizarea, investitiile facute in Olimpiada si reformele modeste vor aduce o redresare a sentimentului in Brazilia, cu exporturi ale pietei emergente ajutate de valutele locale mai ieftine. Rezultatul: capitalurile proprii de pe piata emergenta vor avea un an foarte bun – vor depasi obligatiunile si alte capitaluri proprii.

Sursa foto: lazyllama / Shutterstock


5. Democratii mentin presedintia, recastiga Congresul intr-o victorie covarsitoare in 2016

Partidul Republican trece de la forta la o slabire dramatica pe masura ce se manifesta dezacordurile de pe urma unei lupte interne legate de directia viitoare. Acest lucru va duce la o victorie covarsitoare a Partidului Democrat, luand in considerare executarea cu succes a campaniei de crestere a numarului de voturi in randul generatiei Y care voteaza masiv datorita frustrarii generate de impasul politic si perspectivele scazute pentru gasirea unui loc de munca din ultimii opt ani.

Joseph Sohm / Shutterstock.com


6. Problemele OPEC determina scurta intoarcere la 100$ / barilul de petrol

Pretul de cos al titeiului OPEC scade la cel mai mic nivel din 2009 incoace, iar nelinistea membrilor mai bogati sau mai putin bogati ai cartelului in legatura cu strategia "furnizeaza-si-condu" continua sa creasca. Mult-asteptatul semn al unei incetiniri accentuate in productia non-OPEC pare ca incepe sa palpaie. Incurajat in mod corespunzator, OPEC prinde piata la varf cu o ajustare in scadere la rezultat. Pretul determina o redresare rapida, investitorii ingramadindu-se sa revina pe piata de pe pozitia long - aducand din nou preturi de 100$ / baril la orizont.

Sursa foto: Dabarti CGI / Shutterstock


7. Argintul iese de sub dominatia aurului pentru a creste cu 33%

2016 va aduce o incredere reinnoita in argint. Tendinta politica spre reducerea emisiilor de dioxid de carbon prin sustinerea energiei regenerabile va creste si mai mult cererea industriala pentru acest metal datorita folosirii sale in celule solare. Ca atare, argintul va creste cu o treime, lasand in urma alte metale.

Sursa foto: Inozemtsev Konstantin / Shutterstock


8. Fed-ul agresiv va fi martorul unei scaderi a obligatiunilor corporative

Finalul lui 2016 o va prinde pe sefa Fed, Janet Yellen, lansandu-se pe un drum agresiv cu o serie de cresteri ale dobanzii, determinand o lichidare enorma pe toate pietele importante de obligatiuni, pe masura ce randamentele incep sa creasca. Pe masura ce transele din bilanturile de banca si ale brokerilor alocate tranzactionarii cu obligatiuni si a formarii de piata aproape au disparut, una din partile vitale ale unei piete functionale pur si simplu nu e acolo.

Realizarea acestui fapt are loc prea tarziu, iar intreaga parte a cumparatorilor intra in panica si vinde unilateral, pe masura ce modelele de risc foarte avansat se clatina spre o alerta simetrica de cod rosu.

Sursa foto: g0d4ather / Shutterstock


9. El Nino si cresterea inflatiei

El Nino de anul viitor va fi cel mai puternic, conform tuturor datelor si va genera deficite de umiditate in multe zone din Asia de SE si seceta in Australia. Randamentele mai scazute la toate materiile prime agricole vor restrictiona proviziile intr-un moment in care cererea este inca in crestere datorita expansiunii economice globale. Rezultatul va fi o crestere de 40% a Bloomberg Agriculture Spot Index, aducand o presiune inflationista de care e mare nevoie.

Sursa foto: VectorLifestylepic / Shutterstock


10. Inegalitatea va fi cea care va rade la urma in fata luxului

Confruntata cu o inegalitate in crestere si somaj peste 10%, Europa ia in considerare introducerea unui venit de baza universal pentru a se asigura ca toti cetatenii isi vor permite satisfacerea nevoilor de baza. Intr-o societate mai egalitara in care alte valori sunt promovate, cererea pentru bunurile de lux scade brusc – sectorul intra in colaps.

Sursa foto: Popartic / Shutterstock




Citeste si