7 Ianuarie 2016

TOP: cele mai atractive piete imobiliare pentru investitii. Cum arata Romania?



Dupa criza financiara severa care a lovit marile piete globale, anul 2015 a readus o crestere a investitiilor in domeniul imobiliar, iar acest fenomen va continua si in 2016, cel putin asta sustin marile companii specializate in real estate. Desi cererea pe unele din marile piete a depasit ofera si preturile de achizitie a locuintelor, fie ca este vorba despre case ori apartamente au crescut, sectorul imobiliar ramane unul dintre cele mai atractive pentru investitii. Care au fost cele mai bune piete in 2015, cum vor evolua preturile in acest an si cum arata Romania in acest context?

10 - Hong Kong

Preturile locuintelor din Hong Kong au crescut cu peste 16% in primele noua luni ale anului trecut, arata datele CNBC.

In cursul lui 2015, banca elvetiana UBS clasifica Hong Kong-ul drept orasul cu cele mai scumpe locuinte, avand, dupa Londra, al doilea ca risc major de colaps in cazul unei noi bule imobiliare.


9 - Irlanda

Preturile caselor din Irlanda au crescut, in medie, cu 8,9% in primele noua luni ale anului trecut, iar piata imobiliara se afla intr-o continua dezvoltare, conform companiei de consultanta Knight Frank, citata de CNBC.

Pe o piata puternic lovita de criza si preturile apartamentelor au suferit o scadere importanta, la nivelul anului trecut acestea ramanand la circa 35% sub nivelul de dinainte de anul 2008, potrivit companiei de consultanta.

Preturile caselor, in zone precum Longford, Westmeath si Donegal s-au redus la inceputul anului 2014, in timp ce in zona Limerick au atins un nivel minim la finele anuli trecut, conform daft.ie, citat de CNBC.


8 - Israel

Preturile caselor din Israel au continuat sa creasca din cauza ofertei tot mai reduse de spatii de locuit, iar trendul pe care piata il urmeaza in acest an va fi de scadere a acestora.

Pretul cerut pentru o casa a crescut cu 5-6% in 2015, fata de o scadere de 7,8% in 2014, conform datelor Standard & Poor’s. Agentia de rating sustine ca preturile pentru locuinte vor creste cu 3,5% in 2016 si cu 2,5% in 2017.

Se estimeaza totodata ca un numar de aproximativ 50.000 de locuinte se vor construi in acest an in Israel, insa chiar si asa este insuficient pentru a contrabalansa deficitul de locuinte din regiune.


7 - Noua Zeelanda

Preturile caselor din Noua Zeelanda au crescut cu peste 12% in 2015, conform datelor agentiei Knight Frank, in timp ce valoarea unui bun imobiliar s-a mentinut la 43% din cat valora inainte de criza financiara.

„Preturile caselor aproape s-au dublat in timpul guvernarii anterioare si s-au dezvoltat intr-un ritm similar si in timpul cat noi ne-am aflat la guvernare. Populatia tarii creste intr-un ritm rapid, iar cereri exista in mod constant. Construim o multime de case, insa ritmul se pastreaza relativ similar, in ciuda faptului ca se construiesc de trei ori mai multe spatii locative fata de cum se dezvoltau proiecte in urma cu sapte ani”, a declarat prim ministrul Noii Zeelande, intr-un interviu pentru CNBC.


6 - Norvegia

Preturile cerute pe proprietati in zona Scandinaviei cresc intr-un ritm alert. In Norvegia, de exemplu, preturile au crescut cu peste 6% in cursul anului trecut. In luna octombrie a lui 2015 S&P a reconfirmat ratingul de credit al Norvegiei la AAA si sustinea la acea vreme ca “o potentiala corectie a preturilor din domeniul imobiliar ar putea constitui o vulnerabilitate economica care sa conduca la o scadere a consumului si a investitiilor in sector”.


5 - Singapore

Preturile locuintelor din Singapore au scazut in cursul anului trecut cu peste 4%, principalul motiv fiind acela ca evolutia economiei tarii asiatice este afecatata de o politica deliberata a guvernului de a incetini supraincalzirea pietei imobiliare din regiune.

Masurile luate de autoritatile din Singapore presupun plafonarea imprumuturilor imobiliare la 355 de ani, precum si cresterea taxei de timbru (o taxa achitata pentru achizitiile de bunuri sau terenuri).


4 - Suedia

Suedia a fost cea mai puternica piata imobiliara europeana din cursul anului trecut. In Suedia, preturile locuintelor au crescut cu peste 11% datorita unei cereri foarte ridicate.

La finele anului trecut, S&P sustinea ca evolutia preturilor din tara scandinava, recum si gradul ridicat al indatorarii cu credite imobiliare din Suedia reprezinta un risc major pentru sectorul bancar si piata obligatiunilor.

Chiar si asa, agentia de rating a adaugat ca statul suedez isi doreste sa sprijine obligatiunile garantate daca va fi necesar.


3 - Turcia

Preturile caselor din Turcia au crescut cu cu aproape 19% in prima jumatate a anului trecut, conform datelor Knight Frank, citate de CNBC.

„Investitiile straine, dar si cresterea numarului de locuitori, dar si o scadere a investitiilor in constructii explica presiunea pe preturi”, sustine agentia de consultanta.

Populatia Turciei a fost invadata de un flux de imigranti in cursul anului trecut, peste 2,2 milioane de refugiati sirieni fiind inregistrati in aceasta tara, potrivit Natiunilor Unite.


2 - Marea Britanie

Preturile caselor din Marea Britanie au crescut anul trecut, in medie, cu 4%, fiind variatii vizibile de la o regiune la alta – de la 2% crestere in Scotia, pana la 8% in Londra, conform Savills, citat de CNBC.

Agentia de consultanta imobiliara sustine ca preturile isi vor continua evolutia si in cursul acestui an cu 5% si estimeaza ca pana in 2020 acestea vor urma sa creasca cu aproape 17%.

UBS, una dintre cele mai mari banci din lume si cea mai mare institutie financiara din Elvetia, sustinea in luna octombrie a anului trecut ca Londra este unul dintre cele mai supraevaluate orase din punct de vedere imobiliar in Europa si prezinta cel mai mare risc global pentru o noua bula imobiliara.


1 - SUA

Preturile apartamentelor din Statele Unite au crescut cu aproape 5% in ultimul an, analisti si consultanti din piata sustinand ca aceasta evolutie ar putea scadea in cursul anului 2016.

“Ne asteptam ca pe unele piete care se raporteaza la dolarul american – asa cum este cazul Hong Kong, dar si alte piete emergente precum cele din Orientul Mijlociu, zona Caraibe sau America Latina - sa asistam la o incetinire a ritmului de crestere, mai ales pe acele piete pe care vor fi livrate mai multe spatii de locuit”, sustin specialisti de pe piata nord-americana.


Romania

Si in Romania s-a pastrat o tendinta de crestere a preturilor la apartamente si locuinte in tara, in regiunea centrala inregistrandu-se printre cele mai mari cresteri la nivel national.

Dupa mai multe luni consecutive de crestere (iunie-octombrie), spre finalul anului, in luna noiembrie, pretul mediu pentru apartamente a avut o evolutie descendenta, astfel, preturile de strigare pentru apartamentele scoase la vanzare la nivel national s-au diminuat cu 1,6%, de la 980 la 964 euro/mp util. Chiar si asa, valoarea actuala este cu 4,7% mai mare decat cea consemnata in perioada similara a anului 2014, respectiv 921 euro/mp.

Potrivit portalului Imobiliare.ro, care analizeaza evolutia preturilor locuintelor la nivel national, cele mai mari cresteri au fost consemnate in orasele Cluj-Napoca si Timisoara, asta in timp ce in Capitala preturile au cunoscut evolutii sensibile.

In acest fel, pretentiile vanzatorilor din Cluj-Napoca s-au majorat cu 13,6% in ultimul an, de la 978 euro/mp in T4 2014, la 1.111 euro/mp in T4 2015, in timp ce in Capitala pretul mediul a crescut pana la 1.094 euro/mp.

In tandem cu tendinta generala de scumpire a locuintelor, in Cluj-Napoca poate fi observat si un trend de crestere a puterii de cumparare, dupa cum reiese din schimbarile survenite in distributia cererii pe segmente de pret.




Citeste si