30 Iunie 2016

Mai putina birocratie: ce documente si proceduri a simplificat Guvernul



Guvernul a adoptat un pachet de masuri de simplificare a procedurilor si reducerii eforturilor cetatenilor, dar si a consolidarii procesului de digitalizare. Cea mai mare parte a masurilor au fost adoptate ca urmare a sugestiilor primite pe plaforma maisimplu.gov.ro, dupa lansarea celebrei comisii de taiat hartii. Confom informatiilor publicate de Guvern, prin intermediul platformei au fost primite peste 3.300 de propuneri, sustinute de 32.000 de persoane. Multe dintre acestea au vizat plata online a taxelor, reducerea numarului de copii dupa cartea de identitate sau a copiilor legalizate.

Care sunt cele 15 simplificari: 1. O singura taxa pentru cartea de identitate

2. Taxele pentru pasaport, comasate

3. Copie electronica dupa cartea de identitate

4. Eliminarea copiei legalizate

5. Preluarea datelor intre institutii

6. Cazier juridicar online

7. Confirmarea platii amenzilor online

8. Eliminarea unor taxe extrajudiciare

9. Cazier fiscal accesibil direct

10. Timpul de completare a formularelor

11. Comunicare electronica

12. Documente semnate electronica

13. Centralizarea informatiilor

14. Date deschise si actualizate

15. Standarde deschide pentru sistemele informatice

Ordonanta de Guvern este insotita de un Memorandum in care sunt mentionate principiile necesare acestor simplificari, una din cele mai importante prevederi ale acestui document fiind ca se va introduce plata online a amenzilor de circulatie prin Ghiseul.ro.
Pentru a reduce riscurile de coruptie in obtinerea permisului auto, Guvernul dispune implementarea unui sistem de monitorizare si verificare a desfasurarii examenului pentru obtinerea permiselor auto. Proba teoretica se inregistreaza video, iar cea practica audio si video, anunta Guvernul. In cazul procedurii de inmatriculare auto, se introduce posibilitatea platii intr-un cont unic a tarifelor aferente confectionarii si valorificarii placilor cu numere de inmatriculare permanenta, de proba, temporare si provizorii, atribuirii unui numar de inmatriculare preferential, pastrarii combinatiei numarului de inmatriculare, precum si contravaloarea certificatelor de inmatriculare, a autorizatiilor provizorii si a permiselor de conducere.



Citeste si