Desi este un obicei sanatos si promovat de orice specialist in finante personale, economisirea pentru pensionare nu este o prioritate pentru multi dintre romani. Cel mai evident raspuns este ca romanii “pur si simplu nu au bani”, insa o privire mai atenta arata ca motivele nu sunt tocmai atat de simple.

  • Nu realizam cat de mica va fi pensia acordata de statul roman peste 20 de ani

Nici macar un sfert din salariu nu va fi reprezentat de pensia de stat in 2030

  • Avem cheltuili inutile si ne credem prea des “antreprenori”

Cheltuim cel mai mult din Europa Centrala si de Est pe haine, iar Romania cei multi tineri din grupa de varsta 17-19 ani care detin un telefon de tip smartphone. In plus, cei mai multi dintre romani si-ar deschide firma sau ar pleca intr-o calatorie cu 100.000 de lei castigati peste noapte.

  • Traim in continuare bantuiti de fantoma FNI si Banca Religiilor

Fraudele si falimentele din industria bancara si a fondurilor de investitii din anii ’90 ii fac in continuare pe romani extrem de precauti cu privire la propriile economii.

  • Nu avem educatie financiara

Suntem pe locul 124 din 143 in lume in privinta educatiei financiare si preferam sa tinem banii “la saltea” sau in conturi bancare cu dobanda mai mica de 1% decat sa ii investim in fonduri sau in companii catre care facem plati zi de zi, precum Electrica, Transgaz sau Banca Transilvania.

  • Multi dintre romani chiar nu isi permit sa economiseasca

Cu un salariu mediu net de 417 euro/luna in 2015, Romania se afla pe penultimul loc in Europa la acest capitol.

Cititi articolul complet in Wall-Street PRO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri