Economiile romanilor in banci cresc constant, de la o luna la alta, in ciuda dobanzilor din ce in ce mai reduse pe care le incaseaza si care, in curand, probabil nu vor mai acoperi inflatia. Cele mai recente date arata ca, in prezent, depozitele romanilor in banci insumeaza 167,7 miliarde de lei. Care este explicatia acestui comportament “contra naturii” al economisirilor?

Potrivit datelor publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR), economiile populatiei in lei in banci eu urcat, atat in ritm lunar, cu aproximativ 0,8%, cat si in ritm anual, cu aproape 10%. La valuta, cresterea este ceva mai redusa, dar importanta, cel putin ca evolutie anuala.

Pe de alta parte, desi tot mai multi economisti avertizeaza cu privire la iminenta crestere a dobanzilor, in prima jumatate a acestui an, bancile au bonificat din ce in ce mai slab economiile populatiei.

Spre exemplu, pentru depozitele noi, in lei, cu scadenta peste 2 ani dobanzile acordate de banci au scazut, in medie, de la 0,8% in iulie 2016, la 0,66% in iunie anul acesta. Pentru economiile la termene cuprinse intre unu si doi ani, dobanzile au crescut usor in perioada analizata, insa raman reduse, de aproximativ 1,82% pe an. Pentru scadentele mai scurte dobanzile sunt, insa, in scadere.

Investitiile in imobiliare, mult mai rentabile decat plasamentele in depozite

Preferinta romanilor pentru depozite bancare este cu atat mai greu de explicat cu cat dobanda anemica acordata de banca este erodata si de comisioanele percepute pentru depozite astfel incat, in anumite cazuri, deponentul ramane, la finalul perioadei de economisire, cu mai putini bani decat a depusa la banca.

In acest context, care este explicatia cresterii depozitelor populatiei in banci? Profesorul de economie, Cristian Paun, sustine ca, printre explicatiile acestui comportament se afla cresterea veniturilor populatiei, nevoia de rezerve (lectie dobandita in timpul crizei) si lipsa alternativelor de plasament pentru majoritatea romanilor, insuficient educati din punct de vedere financiar.

“Este foarte bine ca economisirile cresc, in ciuda unor dobanzi care aproape ca acopera (desi in anumite cazuri nu acopera) crsterea rata inflatiei. Daca ar fi sa urmarim mai multe preturi decat pe cele incluse in cosul de consum, cum ar fi pretul apartamentelor, care a crescut semnificativ in ultima perioada,cu 5% – 10%, putem sa spunem ca aceasta crestere de preturi nu este, in acest moment, acoperita din dobanda acordata de banci. Cu alte cuvinte, daca imi depun banii in banca in loc sa imi cumpar o casa sau un teren, pierd in acest moment. Este clar ca avem o scadere a dobanzilor semnificativa, care in mod normal nu ar trebui sa incurajeze economisirile. Insa, in ciuda acestui lucru, remarcam faptul ca romanii economisesc”, a explicat Cristian Paun pentru wall-street.ro.

Mai mult, profesorul citat subliniaza faptul ca, desi politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei preseaza in continuare dobanzile in jos, astfel ca nu este favorabila economisirii, nevoia de rezerve personale, dobandita in perioada de criza, determina romanii sa pun bani deoparte.

Dar de ce in banci, la dobanzi inexistente? Pentru ca alternativele de plasament, care ar putea aduce randamente mai ridicate, sunt produse considerate “exotice” de catre majoritatea romanilor.

“Piata de capital, in continuare, reprezinta o neconoscuta pentru multi romani. In continuare, produse de tipul asigurari de viata, fonduri de pensii private sau fonduri de investitii reprezinta produse exotice, adica ceva foarte necunoscut, foarte incert, foarte riscant. Si atunci romanii, cand au un surplus, in loc sa il orienteze catre piata de capital, care in Romania este o piata destul de inabordabila pentru romanul de rand, fac ceea ce stiu mai bine, adica se duc catre produse financiare de economisire care le sunt accesibile, inteligibile si pe care sa le tansforme usor in cash daca au nevoie. Si atunci produsele de economisire bancare, depozitele, devin, din pacate, singura cale de a pune bani deoparte”, a subliniat Paun.

Cresc depozitele, dar investitiile populatiei pe Bursa stagneaza

Profesorul atrage anentia asupra faptului ca aceasta crestere a depozitelor bancare vine pe fondul stagnarii nepermise, intr-o perioada de boom, a investitiilor persoanelor fizice pe piata de capital.

In acest conditii, profersorul citat considera ca educatia financiara in randul populatiei este esentiala, dar este important ca si operatorii care vand astfel de produse din piata de capital sa inceapa sa tinteasca persoane cu un nivel de educatie ceva mai redus si sa puna accentul pe prezentarea corecta si onesta a produsului. “Cred ca educatia, informarea si recastigarea increderii pe astfel de tipuri de produse este fundamentala. Criza, din pacate, a lovit in toleranta la risc a omului de rand, nu doar in Romania, ci peste tot in lume. (…) Dar acum suntem intr-o perioada de boom. Acum, teoretic, economia este pe crestere si capitalul romanesc e pacat ca se ingroapa doar la nivel de banci, adica in depozitele bancare. Capitalul romanesc nu produce foare mult, dar ar produce mai mult daca ar ajunge direct in piata de capital si ar contribui la finantarea, pe termen lung, a unor proiecte de dezvoltare economica”, a adaugat Cristian Paun.

Pe de alta parte, el sustine ca reticenta oamenilor de rand de a investi la Bursa este alimentata si de mentalitatea companiilor private care, de multe ori, prefera sa se imprumute de la banci, in loc sa emita actiuni sau obligatiuni pe Bursa, dar si de comportamentul reprezentantilor statului care nu inteleg ca declaratiile sau actiunile nepotrivite pot aduce pierderi investitorilor din piata de capital.

“Romanii au invatat ca piata de capital reactioneaza la riscul sistemic, la orice vorba spusa anapoda (vezi discutiile cu privire la nationalizarea Pilonului II de pensii, la care Bursa a reactionat). Omul spune - de ce sa ma duc pe o Bursa unde acesti politicieni inconstienti fac ceea ce fac...”, a adaugat Paun.

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri