CSALB recomanda solicitantilor de credite sa citeasca cu atentie contractul si sa fie atenti la costuri

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) recomanda persoanelor care intentioneaza sa contracteze un credit de la o banca sau IFN sa citeasca cu atentie contractul de credit inainte de semnare, sa solicite lamuriri cu privire la termenii pe care nu ii inteleg si sa acorde o atentie sporita informatiilor legate de costuri.

Acestea sunt doar cateva dintre recomandarile transmise de institutie clientilor, in urma analizei solicitarilor formulate de catre acestia adresate Centrului.

Astfel, CSALB sfatuieste clientii ca, inainte de incheierea unui contract de credit (cu o banca/IFN) sa citeasca intotdeauna cu atentie intregul document care le este prezentat, inclusiv eventualele note explicative, aflate in subsolul paginilor sau la finalul documentului.

“In masura in care exista termeni specifici domeniului bancar pe care nu ii intelegeti sau pe care ii intelegeti doar partial, solicitati consilierului de clientela (de la banca/IFN) sa va explice clar care este sensul acestor termeni. Daca explicatiile primite de la consilier nu v-au lamurit pe deplin, este bine sa solicitati ajutorul unei persoane specializate in acest domeniu (cu pregatire juridica sau economica, de obicei), astfel incat sa fiti pe deplin lamuriti asupra continutului fiecarei clauze din contract; fiecare clauza pe care nu ati inteles-o la data semnarii contractului poate reprezenta un potential risc pe parcursul derularii acestuia, mai ales in cazul contractelor incheiate pe durate lungi de timp”, se mentioneaza in comunicatul CSALB.

Atentie la mentiunile legate de costuri!

De asemenea, Centrul recomanda solicitantilor de credite sa acorde atentie mai ales capitolului referitor la costuri: dobanzi, comisioane, dobanzi penalizatoare etc.

Citeste si:
Record:O banca din Romania sterge datorii de 300.000 lei si 52.000 CHF
Record: O banca din Romania...
Citeste si:
Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Cum sa scapi de durerea de...

“Fiti siguri ca ati inteles modul lor de calcul si la ce anume se raporteaza aceste costuri: la soldul initial al creditului, la soldul curent etc. In masura in care nivelul acestor costuri se raporteaza la diferiti indici de dobanda interbancara de tipul: LIBOR, EURIBOR, ROBOR etc. cautati surse de informatii referitoare la evolutia acestora. In acest mod, veti avea o imagine mai clara asupra evolutiei nivelului de dobanda, si, implicit, a posibilei evolutii a costurilor viitoare asociate creditului contractat”, se subliniaza in document.

De asemenea, clientii trebuie sa acorde atentia cuvenita garantiilor constituite in favoarea bancilor/IFN-urilor, in conditiile in care imobilele/bunurile mobile/veniturile, aduse in garantie (ipoteca/gaj) de catre clientii debitori sau de catre garantii acestora, constituie primele bunuri care pot fi urmarite si valorificate de catre banci/IFN-uri, in situatia in care se vor declansa procedurile de recuperare (de executare silita), avertizeaza institutia.

In plus, reprezentantii CSALB sfatuiesc clientii sa discute direct si in cel mai scurt timp posibil cu banca/IFN ori de cate ori intampina dificultati de rambursare a ratelor de credit conform scadentarelor primite/graficelor de rambursare.

In final, in comunicat se reaminteste faptul ca un client poate apela, in orice faza a raporturilor contractuale cu bancile/IFN-urile, la serviciile gratuite ale CSALB pentru a isi solutiona diferendele ce pot aparea.

Citeste si:
UE cumpără Remdesivir pentru tratarea a 30.000 de pacienti cu COVID-19
Comisia Europeană cumpără...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri