16 Octombrie 2017

5 lucruri simple despre investitii pe care trebuie sa le stii la 25 de ani



Cand ai terminat facultatea si ai obtinut primul job, economisirea pentru batranete este probabil ultimul lucru la care te gandesti. Care sunt insa 5 lucruri simple pe care poti sa le faci pentru a te asigura ca ai o situatie financiara decenta peste 10, 20, sau chiar si 30 de ani?

Cheltuieste mai putin decat castigi

Este cel mai simplu si eficient lucru pe care il poti face. Pentru a realiza acest lucru nu ai nevoie de studii in finante si nici nu trebuie sa petreci zile intregi citind strategii de investitii sau sfaturile unor experti in domeniu. Indiferent cat castigi, daca la sfarsitul lunii reusesti mereu sa ai cheltuieli mai mici decat veniturile, esti deja pe calea cea buna.

Timpul disponibil este cel mai mare avantaj pe care il ai

Stii cat inseamna 1 leu economisit zilnic, timp de 40 de ani, la o dobanda anuala de 1% (practic minimul pe care bancile il ofera in prezent)? Circa 17.700 lei.

Dar 5 lei economisiti zilnic in aceleasi conditii? 88.800 lei.

Cand esti tanar cel mai probabil nu ai foarte multi bani, insa in schimb ai la dispozitie circa 30-40 de ani pentru a schimba acest lucru.

Plateste comisioane cat mai mici

1 leu pentru o tranzactie? 0,1% pentru o tranzactie? Sunt cifre care nu par uriase dar care in timp se vor aduna si iti vor afecta economiile din banca.

Acelasi lucru este valabil si daca preferi sa iti tii banii la un fond de pensii privat, sau intr-un fond de investitii. De multe ori, comisioanele pe care le platesti pur si simplu nu se justifica, in special daca nu esti un investitor foarte activ.

Nu incerca sa dai lovitura cu un singur plasament

Dobanzile si randamentele de 1%, 2% sau chiar si 5% intr-un an par plictisitoare. Cum sa te imbogatesti cu astfel de cifre?! Este o gandire gresita si din cauza careia multe persoane fac alegeri proaste, sau se lasa inselate atunci cand cineva promite castiguri uriase intr-o perioada scurta de timp.

Nu exista un singur plasament care aproape sigur sa te imbogateasca in cateva zile sau luni. Daca ar exista, cei care “vand” aceste plasamente le-ar pastra pentru ei insusi si s-ar imbogati singuri.

Nu lua “pauze” de la economisire

Aproape an de an, in viata fiecaruia apar evenimente speciale, indiferent ca vorbim de achizitia unei case, a unei masini, casatorie, sau chiar si de un simplu concediu. In aceste conditii perseverenta este cuvantul cheie cand vine vorba de economisire.

Faptul ca luna aceasta ai fost in concediu si ai avut cheltuieli mai mari nu este o scuza pentru a nu continua sa pui deoparte cei 100 de lei (sau oricare alta suma pe care obisnuiai sa o economisesti).

Economisirea si investitiile sunt un maraton ce se intinde de-a lungul mai multor decenii, nu un sprint de cativa ani.



Citeste si