Romanii au un simt al proprietatii deosebit, peste 96% dintre locuintele din Romania fiind in proprietate personala conform statisticilor din 2011 ale Eurostat. Cu toate acestea, foarte putini romani au incheiate polite de asigurare pentru locuinte (fie ele obligatorii sau facultative) si un numar mult mai mic detin o polita de asigurare de raspundere civila generala. Daca ar sti totusi ca averea actuala si viitoare le este amenintata de daunele pe care ar putea fi obligati sa le plateasca drept despagubire in cazul in care produc o dauna unui tert, probabil ca lucrurile ar sta altfel.

Legea protejeaza indivizii de a li se produce pagube materiale, vatamari corporale, traume psihologice sau a le fi afectate interesele economice sau imaginea publica. Daca le sunt incalcate aceste drepturi, cei pagubiti pot cere despagubiri in instanta, iar daca au castig de cauza, vinovatul este "bun de plata" putand sa ajunga sa ii fie lichidate toate activele pe care le detine pentru plata despagubirilor.

Despagubirile ce pot aparea, ca urmare a incalcarii drepturilor mai sus mentionate, pot fi acoperite cu ajutorul unei polite de asigurare de raspundere civila generala, astfel ca daca o polita de bunuri sau auto acopera patrimoniul unui asigurat, o polita de raspundere civila se poate spune ca "acopera averea" acestuia. Sa ne gandim la un scenariu foarte simplu ce se poate intampla oricaruia dintre noi. In apartamentul in care locuim are loc un incendiu din vina noastra si ca urmare a incendiului sunt distruse multe alte apartamente vecine a caror valoare depaseste cu mult valoarea tuturor activelor care le detinem.

In urma unui proces suntem obligati sa platim despagubiri tuturor celor carora le-am produs daune fiind obligati sa folosim averea actuala pentru plata, dar si toate castigurile noastre viitoare, chiar si dupa moartea noastra mostenitorii putand fi obligati sa plateasca eventuale despagubiri. Ba mai mult, probabil ca vom cheltui foarte multi bani cu avocati, cheltuieli de judecata s.a.m.d.. Ceea ce este foarte putin luat in considerare de catre cei ce "contempleaza" sa incheie o astfel de asigurare este ca pe langa despagubiri se acopera cheltuielile de judecata si cu apararea ceea ce in cazul unui proces complex pot fi foarte importante si foarte ridicate.

De aceea, pentru a-si proteja interesele, un asigurator cere tuturor detinatorilor de polite de asigurare de raspundere civila generala ca, in cazul in care, acestia primesc o cerere de despagubire, in cadrul unui proces civil, aceasta sa fie transmisa catre ei fara sa fie recunoscuta vina sau sa fie dat un raspuns eventualului pagubit pentru a putea fi preluata de un avocat specializat ce nu de putine ori este angajat chiar de societatea de asigurare.

In Romania, politele de asigurare civila generala acopera de cele mai multe ori doar doua riscuri impreuna cu cheltuielile de aparare si de judecata aferente: cel de daune materiale si cel de vatamari corporale produse tertilor.

In strainatate, politele de asigurare de raspundere civila sunt mult mai complexe

Acolo se pot acoperi si daunele de consecinta spre exemplu pierderile economice (venituri, profit) ale pagubitilor. Pot fi despagubite, de asemenea, traumele psihologice pe care le poate produce o vatamare corporala - ceea ce in cazul politelor RCA poarta denumirea de "daune morale" precum si eventualele daune produse imaginii publice datorita spre exemplu unei calomnii sau defaimari.

Trebuie retinut totusi ca in cazul unei defaimari sau calomnii se acopera, ca in cazul oricarei alte polite de asigurare, doar evenimentele bruste si accidentale, adica doar cele in care este afectata imaginea unui tert din greseala, neintentionat; nu daca iti vine sa calomniezi pe cineva, cumperi o polita de asigurare de raspundere civila generala ca sa fii sigur ca daca esti dat in judecata sa "aiba cine sa plateasca".

O alta particularitate a politelor de raspundere civila generala este ca - asa cum ii sugereaza si denumirea - acopera doar daunele si cheltuielile de judecata ca urmare a unui proces civil, nefiind acoperita raspunderea penala. Cu toate acestea, exista si exceptii - politele de raspundere civila generala in strainatate acopera si anumite fapte penale. Spre exemplu, folosirea fortei (lovirea sau amenintarea) in cazul in care aceasta este necesara pentru protejarea proprietatii - cum ar fi in cazul in care cineva este "calcat" de hoti.

O vorba celebra spune ca "averea se castiga cu osteneala, se tine cu griji si se pierde cu durere". Pentru "a scapa de griji si de durere" si a ne concentra atentia pentru a produce cele necesare traiului si a ne bucura de o viata fara stres, asigurarea de raspundere civila generala poate fi una dintre solutii.

Sursa foto: alphaspirit / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri