1. Analiza personala. La momentul in care pietele (de capital, imobiliare s.a.m.d.) se afla in criza si ideea devalorizarii abrupte a activelor poate speria pe oricine, situatia ta financiara personala ar trebui sa iti ghideze deciziile, mai degraba, decat sa urmezi "efectul de turma". Astfel, primul pas este iti evaluezi situatia rezervelor de numerar, datoriilor bancare si contributiilor, de exemplu, la un cont de economii pentru retragerea din activitate.

2. Dezvolta un flux de numerar. Daca simti ca ai pierdut controlul asupra finantelor si investitiilor tale, decizia de a identifica ce se intampla si ceea ce ar putea urma, te-a putea ajuta sa conturezi o strategie financiara personala pe termen scurt, mediu si lung.

La momentul de varf al pietelor, lacomia ne cuprinde uneori si avem tendinta de a ne asuma un risc mult prea mare.

3. Mentine un fond de rezerva solid pentru urgente financiare. Nesansa se poate ivi in orice moment, dar o plasa financiara de siguranta mai ampla (echivalentul cheltuielilor pe 6 sau chiar 12 luni sau intre 12 si 24 de luni pentru pensionari) te poate ajuta sa eviti decizii dramatice legate de vanzarea unor active la momentul nepotrivit (precum propria locuinta sau lichidarea conturilor de economii), atunci cand preturile se afla la un nivel scazut din cauza unei crize financiare, de exemplu.

Modul in care calculeaza INS...
Citeste si: Romania, crestere economica record in UE, pe o structura subreda!

4. Echilibreaza balanta dintre frica si lacomie. La momentul de varf al pietelor, lacomia ne cuprinde uneori si avem tendinta de a ne asuma un risc mult prea mare. Pe de alta parte, in timpul unei criza, teama ne ia prizonieri si ne impinge sa vindem totul in graba.

5. Mentine un portofoliu diversificat de active. Una dintre cele mai bune modalitati de a preveni deciziile luate pe baza unor situatii emotionale este de a crea si adera la un portofoliu diversificat, al carui principal beneficiu consta in dispersia riscului pe diferite clase de active.

Stai departe de "ofertele de nerefuzat"!

6. Continua sa faci plasamente / contributii la un fond de pensii. Pe fondul incertitudinii, pare dificil de a mentine calendarul de plati, dar, daca este posibil, respecta planul si continua sa virezi bani. Daca trebuie insa sa reduci suma acumulata din cauza unor circumstante neprevazute, incearca cel putin sa pastrezi un nivel minim necesar pentru pensionare.

Interviu exclusiv cu...
Citeste si: Ministrul Economiei Moldovei: Romania, locul 1 ca destinatie de export

7. Gestioneaza corect numerarul de care dispui. Daca estimezi ca vei avea nevoie de bani intr-o perioada de cel mult un an sau mai mult, pentru diferite cheltuieli sau diverse datorii exigibile, pastreaza numerarul in active pe termen scurt, precum conturile de economii, piata monetara sau obligatiuni pe termen scurt. Nu iti forta soarta prin a pune banii, de care stii ca ai nevoie, in pericol.

8. Stai departe de "ofertele de nerefuzat"! Daca suntem cuprinsi de teama, avem tendinta sa nu luam chiar cele mai bune decizii financiare. Astfel, daca un broker sau agent de vanzari anunta ca pune pe piata un produs nou revolutionar, indiferent daca ne aflam intr-o situatie de criza ori noi varfuri ale pietei, rezerva-ti timp pentru a evalua daca merita sa te arunci cu capul inainte.

Fiecare criza este plina de previziuni infricosatoare.

9. Ai grija cu achizitiile imobiliare. Din cauza ca piata imobiliara a generat scanteia care a declansat criza financiara recenta, merita sa remarcam ceea ce este evident: preturile locuintelor pot scadea cu peste 20%, iar ipotecile pot ajunge sa cuprinda o buna parte din venitul disponibil. Asadar, daca ai o ipoteca incearca sa economisesti in plus in fiecare luna, astfel incat sa strangi echivalentul a mai multe rate, pentru situatii neprevazute legate de ipoteca ta pe 30 de ani.

Moldova Business Week/Pavel...
Citeste si: Cum isi propune Guvernul Moldovei sa atraga investitori straini

10. Opreste-te, din cand in cand, si fa o pauza. Fiecare criza este plina de previziuni infricosatoare. Dar, odata ce ti-ai evaluat situatia financiara personala si ai facut unele alegeri, ar fi intelept sa te opresti din a urmari tot ceea ce se intampla in jurul tau.

Motivul este simplu: tolba de vesti proaste din jurul tau iti poate genera ganduri negative. "Nu imi voi recupera niciodata banii" sau "Nu ma voi putea pensiona niciodata" sunt intrebari care pot ajunge sa preia controlul asupra gandurilor tale, ceea ce poate distorsiona realitatea si eroda performanta. Daca incepi sa te simti anxios, reaminteste-ti ca ti-ai facut un plan de lupta.

Sursa informatii: Jill Schlesinger

Sursa foto: iana kauri / Shutterstock