BCR anunta in urma unui studiu realizat in cadrul proiectului Scoala de Bani ca, atunci cand vine vorba de economii si investitiile pe care romanii le fac cu acestea, diferentele intre generatii sunt mari. Deloc surprinzator, din cele peste 2.500 raspunsuri colectate de BCR rezulta ca romanii cu varste de pana in 25 de ani dau primele economii pe telefoane mobile si gadget-uri.

Pe de alta parte, studiul arata ca, fata de generatiile bunicilor si parintilor nostri, copiii si tinerii de azi incep sa economiseasca mai devreme, chiar de la varsta de patru ani, pe cand parintii si bunicii faceau acest lucru dupa 18 ani. Cei mai multi copii strang in medie intre 350 si 800 de lei pe an, cu care isi cumpara biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cei mai mult in educatie sunt adolescentii cu varste intre 16 si 20 de ani.

"Studiu nostru arata cat de necesara este educatia financiara. Nicio categorie de varsta nu pune pe primul loc investitiile pe termen lung, cum ar fi cele in educatie, sanatate, pensii, insa merita remarcat ca tinerii cu varste intre 16 si 20 de ani aloca educatiei sumele cele mai mari. Am sesizat si o diferenta in ce priveste varsta la care romanii incep sa puna bani deoparte: copiii si tinerii de azi o fac la varste timpurii, chiar de la patru ani, in timp ce copiii de dinainte de '89 s-au apucat abia in timpul liceului sau al facultatii. Noi credem ca mai sunt mult de facut in ceea ce priveste educatia financiara a romanilor, care trebuie sa treaca dincolo de economisire, pana la controlarea bugetului personal, stabilirea unor obiective de viata realiste si asumarea unui comportament financiar calculat si corect. Prin indepedenta financiara se poate construi o viata mai buna. Iar independenta financiara se invata la Scoala de bani", declara Nicoleta Deliu, coordonatoarul programului Scoala de Bani.

Retail jobs

scoala de bani infografic

Desi preferintele difera de la o generatie la alta, un top al investitiilor din primele economii ale romanilor de orice varsta ar arata astfel:

1. Haine si incaltaminte
2. Biciclete si patine cu rotile
3. Cadouri pentru altii
4. Calatorii
5. Investitii in studii
6. Telefoane si accesorii
7. Mobila si electrocasnice
8. Laptop/calculator
9. Jucarii
10. Masina/Scoala de soferi

BCR a lansat in perioada august-octombrie 2018 cea mai mare campanie de educatie financiara din Romania: timp de 10 saptamani, 1.000 de angajati ofera, in fiecare joi, in 100 de sucursale bancare cursuri gratuite la Scoala de Bani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri