In Romania anului 2014, 65% din romani isi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor pentru ca sunt respectate sau aduc un castig financiar mai mare. Insa tinerii intre 18-24 ani prefera meseriile din categoria "gulerelor albastre" (in procent de 53%) pentru ca acestea aduc bani intr-un timp mult mai scurt, potrivit unui studiului „Meserii pentru Romania”, realizat de D&D Research, in colaborare cu berea Bucegi.

"In Romania, publicul larg aspira catre ocupatiile din asa zisa categoria a «gulerelor albe» – de exemplu parintii isi sfatuiesc in continuare copiii sa se faca medici, avocati/juristi sau profesori. Aceasta, in conditiile in care jumatate din romani considera ca a avea o meserie este mai important decat a face studii superioare, in special pentru ca o meserie permite celui care o practica sa «se descurce oriunde si in orice conditii»", explica Vlad Tureanu, partener D&D Research.

studiu, cariera

Meseriile din categoria "gulerelor albastre", a celor care practica munca fizica necalificata sau calificata, nu primesc respectul care li se cuvinte. Cu toate acestea, cei care le practica opteaza tot pentru meserii din aceasta categorie.

Desi 49,3% dintre romani considera ca meseriile sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient, cel putin la nivel de opinie. In topul ocupatiilor respectate, nu se gasesc decat profesii care necesita studii superioare, pe primele 3 locuri fiind cele de medic, profesor, avocat/jurist, meseriile avand un procentaj mult mai mic.

Citeste si:
Masini cu 7 locuri disponibile la vanzare in Romania
Masini cu 7 locuri...

studiu, cariera, profesii

Cu toate acestea, 57,4% din cei care practica deja o meserie, s-ar reorienta catre o meserie din aceeasi categorie daca ar avea sansa sa o ia de la capat, iar primele doua alegeri ar fi sofer sau mecanic.

Practica vs. teorie: Romanii recunosc valoarea scolii in invatarea meseriei

65% dintre romani considera ca o meserie se invata prin pregatire, la scoala, iar o treime dintre tinerii intre 18-24 de ani cred ca o meserie se invata cel mai bine chiar la scolile de meserii.

studiu, cariera, romani, profesii

Citeste si:
30.000 de copii la meciul Romania - Norvegia. Reactia FRF la acuze
30.000 de copii la meciul...

"Studiul «Meserii pentru Romania»” arata ca suntem o societate a contrastelor: tinerii de astazi s-ar orienta catre pregatirea practica, chiar daca asa zisa categorie a «gulerelor albastre» nu intra in topul profesiilor respectate de romani, iar meseriasii nu sunt perceputi ca fiind platiti suficient de bine. Insa, aproape jumatate dintre romanii care practica o meserie sunt mandri de meseria lor", afirma Narcis Horhoianu, director de marketing Heineken Romania, compania care are in portofoliu berea Bucegi.

Relatia a 70% dintre romani cu locul de munca este definita predominant prin componenta financiara. O "meserie de viitor" trebuie sa fie o meserie care aduce bani in prezent. Mai mult, romanul apreciaza chiar si meseriile aspirationale – cele care aduc dupa sine mult respect si sunt meserii „curate”, unele cu impact social pozitiv – in primul rand pentru ca sunt in acelasi timp si banoase.

Studiul a fost realizat pe 1.150 persoane, cu varste intre 18 si 55 de ani, iar datele au fost culese in perioada 19-25 iunie 2014.

Citeste si:
"Drona" care aduna gunoaiele din apele Dunarii a ajuns in Romania
FOTO, VIDEO Prima "drona"...

Sursa foto: Tanar muncitor/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
De ce meseriile nu sunt respectate in Romania