Aprecierea sub aspect banesc a nevoilor gospodariilor demonstreaza clar diferentele mari intre conditiile de trai ale gospodariilor din cele doua medii de rezidenta, in special in zona grupelor extreme de venituri considerate necesare. Astfel, daca in mediul rural aproape 15% dintre gospodarii se incadreaza in primul interval de venituri (sume de pana la 1.000 lei), in mediul urban, aceasta grupa este considerata corespunzatoare intr-un procent de aproape 6% din gospodarii, potrivit INS.

Dintre gospodariile urbane, aproape 71% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2.000 lei lunar. Venituri de pana la 2.000 lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de catre gospodariile conduse de femei, de cei din grupa de varsta de 65 de ani si peste, de cele cu statutul ocupational de agricultor, precum si de gospodariile care nu au in componenta copii dependenti.

gospodarii, cheltuieli

Pentru caracterizarea situatiei economice a gospodariilor este interesant de observat autoaprecierea gospodariilor privind masura in care pot face fata cheltuielilor curente, folosind o scala de valori care pleaca de la nivelul inferior "cu mare dificultate" pana la nivelul superior "usor si foarte usor". Astfel, doua din cinci gospodarii (38,9%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodariilor. Aproape pentru una din 5 gospodarii cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depasite destul de usor, usor sau chiar foarte usor.

Educatia, pe ultimul loc in...
Citeste si: Cheltuieli de consum: Mancarea, bautura si tutunul, pe primele locuri

Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (48,0%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (45,8%), precum si gospodariile formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii in intretinere (56,9%). Se regasesc in acesta situatie si 66,4% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer, 53,6 % dintre cele conduse de un agricultor si 65,0% din cele conduse de alt statut.

Sursa foto: Watchara Ritjan / Shutterstock