In Romania, aproape o treime din gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 lei, dar trei din cinci gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare, potrivit studiului "Conditiile de viata ale populatiei din Romania" realizat de catre Institutul National de Statistica (INS). Mai putin de o treime din gospodarii considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar. In general, conform studiului citat, tendinta este de crestere a ponderii gospodariilor care considera ca au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face fata cheltuielilor lunare.

Aprecierea sub aspect banesc a nevoilor gospodariilor demonstreaza clar diferentele mari intre conditiile de trai ale gospodariilor din cele doua medii de rezidenta, in special in zona grupelor extreme de venituri considerate necesare. Astfel, daca in mediul rural aproape 15% dintre gospodarii se incadreaza in primul interval de venituri (sume de pana la 1.000 lei), in mediul urban, aceasta grupa este considerata corespunzatoare intr-un procent de aproape 6% din gospodarii, potrivit INS.

Dintre gospodariile urbane, aproape 71% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2.000 lei lunar. Venituri de pana la 2.000 lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de catre gospodariile conduse de femei, de cei din grupa de varsta de 65 de ani si peste, de cele cu statutul ocupational de agricultor, precum si de gospodariile care nu au in componenta copii dependenti.

gospodarii, cheltuieli

Pentru caracterizarea situatiei economice a gospodariilor este interesant de observat autoaprecierea gospodariilor privind masura in care pot face fata cheltuielilor curente, folosind o scala de valori care pleaca de la nivelul inferior "cu mare dificultate" pana la nivelul superior "usor si foarte usor". Astfel, doua din cinci gospodarii (38,9%) afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodariilor. Aproape pentru una din 5 gospodarii cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depasite destul de usor, usor sau chiar foarte usor.

Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (48,0%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (45,8%), precum si gospodariile formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii in intretinere (56,9%). Se regasesc in acesta situatie si 66,4% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer, 53,6 % dintre cele conduse de un agricultor si 65,0% din cele conduse de alt statut.

Sursa foto: Watchara Ritjan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri