Nu faceti plati pe website-uri nesigure

Foarte muti retaileri online de mici dimensiuni nu detin sisteme securizate prin care se pot face platile. Daca vreti sa fiti siguri ca informatiile pe care le furnizati nu sunt interceptate, acceptati doar platile catre retailerii foarte cunoscuti sau platile realizate prin sisteme de plata de incredere, precum PayPal sau, in Romania, PayU, mobilPay sau EuPlatesc.ro.

Cereti extrasul de cont sau raportarea tranzactiilor

Verificarea istoricului tranzactiilor facute cu cardurile este cel mai simplu mod pentru a identifica daca altcineva se foloseste de contul vostru. De asemenea, verificarea periodica a extrasului de cont poate identifica si probleme aparute in sistemul bancilor, asa cum s-a intamplat in cazul ING, in octombrie, cand unii clienti au raportat dublarea tranzactiilor.

Invata sa recunosti tentativele de phishing

Phishing-ul este modalitatea de fraudare ce consta in transmiterea de mesaje electronice prin care se solicita date personale de identificare/autentificare bancara (username, parole, coduri generate de dispozitivul Token, etc).

Cele mai obisnuite tentative de phishing sunt trimise prim e-mailuri, sub forma unor mesaje din partea bancilor prin care se pretinde necesitatea actualizarii sau a confirmarii datelor utilizatorului. De asemenea, aceste mailuri contin linkuri catre websiteuri fictive, similare siteurilor oficiale ale bancilor.
Aveti in vedere ca bancile nu solicita niciodata sa divulgati, confirmati sau sa modificati datele personale sau despre card prin accesarea unui link transmis prin e-mail.

Elementele care confera...
Citeste si: Elementele care confera incredere in magazinele online

Atentie la spam

Incercati pe cat posibil sa evitati sau sa filtrati emailurile nesolicitate (de tip “spam”). Acestea contin adesea linkuri de phishing sau chiar si virusi troieni care, dupa ce infecteaza un computer, pot trimite informatii catre creatori.

Daca aveti posibilitatea, instalati software anti-spam pentru a reduce din cantitatea mailurilor nedorite.

Nu stocati parole pe websiteuri nesecurizate (Facebook, Google Calendars, Sheets, etc)

Desi calendarele online sau aplicatiile de tip “agenda” sunt folositoare, acestea in general nu ofera acelasi nivel de securitate oferit de websiteurile bancare, sau ale firmelor de brokeraj. Evitati sa va stocati parolele pe aplicatii sau websiteuri precum Facebook, Google Calendars/Sheets, sau chiar si pe conturile de email.

Setati alerte bancare

Multe banci ofera clientilor posibilitatea de a-si seta alerte prin email/SMS atunci cand sunt realizate tranzactii cu cardurile, sau cand va apropiati de limita de credit (in cazul cardurilor de credit). Unele banci percep costuri suplimentare pentru aceste notificari, insa de cele mai multe ori acestea sunt foarte scazute si se justifica mai ales daca vreti sa fiti permanent la curent cu ce se intampla cu banii din cont.

Comisia Europeana elimina...
Citeste si: Europenii pot face cumparaturi online fara frontiere

Nu salvati informatii importante pe computere publice

Daca nu sunteti acasa, nu salvati informatii personale sau de logare pe computere publice, indiferent ca vorbim de laptop-ul de la munca sau de computerul dintr-o biblioteca sau internet cafe. Daca accesati astfel de computere, asigurati-va ca v-ati delogat din orice cont pe care l-ati accesat, in special de pe adresele de email.

Sursa foto: Shutterstock