3 Aprilie 2019

Cat costa si de ce ai nevoie de o asigurare de raspundere civila legala a chiriasului fata de proprietar daca locuiesti cu chirie



De ce ai avea nevoie de o asigurare de raspundere civila legala a chiriasului fata de proprietar? Deoarece, daca locuiesti cu chirie sau ai inchiriat un spatiu cu scop comercial, este firesc sa fii responsabil cu imobilul inchiriat si cu bunurile proprietarului, pe toata perioada contractului. Indiferent de motiv, momentele de neatentie pot produce avarii sau distrugeri asupra locuintei sau bunurilor proprietarului, pe care trebuie sa le platesti tu, in calitate de chirias. Te poti astepta frecvent la pagube, mai ales daca ai si un animal de companie.

In general, cota de prima este de 0,2-0,25% din limita de despagubire pe care o alegi, la orice asigurare de raspundere civila legala a chiriasului fata de proprietar (similar cu RCA). Prin urmare, la o limita de 10.000 euro ai plati 20-25 euro pe an, iar la 5.000 euro te-ar costa 10-12,5 euro pe an, potrivit companiei de brokeraj in asigurari Otto Broker.

Dar, comparativ cu valoarea daunelor posibile este foarte putin. De aceea, unii proprietarii impun anumite conditii tocmai pentru a-si proteja apartamentul: fara animale de companie, prefera nefumatorii sau chiriasii fara copii s.a.m.d..

Astfel, daca locuiesti sau folosesti un imobil inchiriat, atunci cu siguranta probabil ca nu vrei sa ai parte de cheltuieli suplimentare fata de chiria lunara. Pentru ca de cele mai multe ori, aceste reparatii presupun cheltuieli mari si totodata sunt neprevazute. In lipsa unei polite de asigurare de raspundere civila legala a chiriasului fata de proprietar, poti sa ajungi sa suporti si cheltuielile de judecata, daca proprietarul alege sa se indrepte impotriva ta in Instanta pentru recuperarea prejudiciilor aduse imobililului respectiv.

Poti fi asigurat daca ai un contract de inchiriere incheiat in mod valabil, intre tine si proprietar si este inregistrat la organul fiscal teritorial. Unii asiguratori pot conditiona incheierea asigurarii de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar impreuna cu asigurarea bunurilor din locuinta, mai arata Otto Broker.

Asigurarea de raspundere civila a chiriasului fata de proprietar iti ofera despagubiri pentru:
  • Cheltuielile de reparatii sau inlocuire a bunurilor avariate pe care esti obligat sa le platesti cu titlu de dauna;
  • Cheltuielile de judecata pe care esti obligat sa le platesti, in cazul in care pentru solutionarea cererii de despagubire s-a apelat la instantele de judecata;
  • Cheltuielile medicale, cheltuielile in caz de deces in cazul producerii de vatamari corporale, din culpa, asupra proprietarului.
Nu sunt acordate despagubiri pentru:
  • Prejudicii cauzate de nerespectarea termenelor de predare-primire a imobilului inchiriat;
  • Pretentii de despagubire pentru subinchirierea imobilului;
  • Prejudicii produse ca urmare a efectuarii de modificari la sau in imobilul inchiriat care nu au fost aprobate de catre propietar;
  • Pretentii de despagubire pentru prejudicii datorate vechimii/uzuri/deteriorarii normale in timp sau din cauza factorilor atmosferici, inclusiv pretentiile datorate unui eveniment de forta majora;
  • Prejudicii cauzate ca urmare a exercitarii de catre chirias, cu rea-credinta, a dreptului de preemtiune;
  • Prejudicii cauzate dupa incetarea contractului de locatiune, chiar daca a fost prelungit in mod tacit;
  • Prejudicii datorate neplatii totale sau partiale a chiriei.



Citeste si