La trei decenii dupa cel mai grav dezastru nuclear din istorie, Cernobil devine una dintre cele mai populare zone turistice din Europa de Est, popularitate amplificata si de succesul urias inregistrat de serialul cu acelasi nume difuzat de HBO anul acesta. Cat de periculoasa este o calatorie in zona de excludere si care sunt costurile asociate?

Mai mult turoperatori ucrainieni ofera posibilitatea vizitarii zonei de excludere si chiar a centralei nucleare, preturile practicate fiind in general cuprinse intre 90 de dolari (tur de o zi, pentru o singura persoana, cu un grup organizat de turisti) si 200+ dolari (tur privat de o zi, pentru o singura persoana).

Zborul in Ucraina, cea mai scumpa componenta a ‘excursiei’

Kiev, capitala Ucrainei, este cel mai apropiat oraj major de zona Cernobil. Desi distanta dintre Bucuresti si Kiev este de doar 750 km, biletul de avion reprezinta cea mai scumpa componenta a excursiei pentru romanii care vor sa viziteze Cernobil.

Astfel, singurul zbor direct este operat de ucraineni de la Wind Rose Aviation, costul biletului tur-retur fiind in general de 230 – 250 euro.

La acesta se mai adauga cazarea in Kiev, doua nopti intr-o camera dubla rezervata intr-un hotel de 3 stele avand un cost cuprins intre 70 si 120 dolari (63 – 108 euro).

Ce presupune vizitarea Cernobil

Centrala de la Cernobil este situata aproape de orasul abandonat Pripiat, care se afla la 110 km de Kiev.

Pentru un tur de o singura zi, optiunea cea mai des aleasa de turisti, turoperatorii ucraineni preiau turistii dimineata, din locatii prestabilite din Kiev, sau chiar de la hotelul in care acestia sunt cazati.

Solo East, cel mai mare operator din zona de excludere, cere 91 de dolari (82 euro) pentru acest tip de tur, CernobylTravel cere 89 de euro, iar Chernobyl Tour are o taxa de 99 dolari (90 euro).

In preturile mentionate mai sus, toti turoperatorii asigura transportul turistilor de la Kiev in zona de excludere si retur, asigurarea medicala, ghizi vorbitori de limba engleza si, bineinteles, turul propriu-zis al zonei.

Locatiile vizitate variaza de la o agentie la alta, insa in general acestea includ orasul abandonat Pripiat, sate abandonate, Padurea Rosie si un punct de observatie situat la 300 m de centrala nucleara si noul sarcofag construit in jurul reactorului care a explodat in 1986.

Plecarea din Kiev are loc dimineata, iar intoarcerea in capitala Ucrainei se face in aceeasi zi, in jurul orei 21:00.

In functie de pachetele turistice alese, excursiile in zona de excludere pot dura doua sau mai multe zile, cazarea fiind facuta in hotelul din orasul Cernobil.

Ce riscuri sunt si care sunt regulile calatoriei la Cernobil

Singurele conditii pe care un turist trebuie sa le indeplineasca pentru a vizita Cernobil este detinerea unui pasaport valabil si sa aiba o varsta de minim 18 ani. Turoperatorii se ocupa de plata taxelor si depunerea documentelor cerute de autoritatile locale la intrarea in zona de exludere.

Toti operatorii subliniaza ca intreaga calatorie la Cernobil este una perfect sigura pentru turisti atat timp cat acestia urmeaza instructiunile ghizilor si nu se indeparteaza de grupul din care fac parte. Acestia mai adauga faptul ca turistii nu au nevoie de masuri de protectie suplimentare anti-radiatie atat timp cat urmeaza regulile prestabilite.

De notat insa ca pentru a intra in zona de excludere orice turist trebuie sa semneze un formular prin care turoperatorii si autoritatile ucrainene sunt absolvite de orice problema de sanatate ce poate aparea ca urmare a acestei vizite, precum si de eventuala iradiere a obiectelor detinute de turisti.

In general, nivelul de radiatii acumulat de un turist intr-o zi petrecuta in zona de excludere nu este mai mare decat nivelul de radiatii pe care l-ar acumula de-a lungul unui zbor transoceanic.

La intrarea in zona Cernobil, turistii trebuie sa poarte incaltaminte care acopera intregul picior (exclus papuci/sandale) pantaloni lungi si tricouri cu maneca lunga.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri