Investițiile de capital românesc în start-up-urile locale au crescut cu 50% în 2020

În anul 2020, piața românească de investiții în startup-uri a continuat să crească, investițiile în startup-uri locale atrăgând cu 50% mai mult capital românesc față de 2019. How to Web lansează Romanian Venture Report 2020, o analiză și o colecție de statistici despre investițiile în startup-urile din România, în perioada 2017-2020.

Chiar dacă anul trecut a fost unul plin de incertitudini, ele nu s-au resimțit pentru piața de investiții. După o perioadă scurtă de inactivitate la începutul pandemiei (martie/aprilie), fondurile de investiții și investitorii au început să direcționeze tot mai mult capital către zona de startup-uri. Conform raportului, au avut loc 58 de investiții în valoare de 30,39 milioane de euro, acestea reprezentând o creștere de 6% a volumul de investiții și de 51% a numărului de tranzacții față de 2019.

Numărul de startup-uri care au primit o investiție pentru prima dată s-a dublat în 2020 față de 2019, de la 18 la 39, iar suma totală a crescut de la 5.65 milioane la 13,92 milioane de euro. Valoarea medie a unei investiții primite de un startup aflat la început de drum a crescut la 357.000 de euro, o creștere de 12% față de 2019.

„Antreprenorii care își lansează acum un startup au mult mai multe șanse de a fi finanțați datorită capitalului local. Traiectoria UiPath, profesionalizarea grupurilor de angel investors precum TechAngels si TAN, precum și apariția platformelor de equity crowdfunding precum Seedblink au crescut încrederea și interesul investitorilor locali. În 2020, investitorii locali au participat la toate rundele de investiții, crescand valoarea totală investită cu 50% față de 2019.

O parte dintre startup-urile locale, precum TypingDNA, Deepstash sau Soleadify, au reușit să atragă și capital internațional, un element de validare important al investițiilor locale, a declarat Bogdan Iordache, fondator al How to Web.

Citeste si:
Florin Cîțu: Vom atrage investitori străini pentru a reface economia
Florin Cîțu: Vom atrage...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri