Fondurile de investiții cele mai performante din ultimele 12 luni au adus investitorilor câștiguri de peste 30%. La capitolul comisioane, acestea taxează în special investitorii care își retrag banii rapid, în primul an de zile, și de obicei au comisioane reduse sau chiar zero pentru cei care își păstrează banii pe termen lung. Citiți în continuare o situație detaliată a comisioanelor fondurilor de investiții din top 5.

Fonduri de investiții: BT Index Romania ROTX

Câștig ultimele 12 luni: 37,7%

BT Index ROMÂNIA ROTX este un fond de risc ridicat, denominat în lei, destinat investitorilor cunoscători ai pieței de capital, mai puțin conservatori, care se expun riscurilor prezente în operațiunile de pe piață de capital și care doresc să realizeze investiții în titluri de participare ale unui fond de tip index.

Politica de investiții se bazează pe efectuarea plasamentelor în principal în acțiuni ale societăților care intră în componența indicelui ROTX (Romanian Traded Index), pe principiul reproducerii structurii (min.75% acțiuni).

Comision răscumpărare:

  • 4% pentru perioade de deținere cuprinse între 1 - 360 zile;
  • 0% pentru perioade de deținere de peste 360 zile

Comision de administrare: 1,80%

Fonduri de investiții: Certinvest BET Index

Câștig ultimele 12 luni: 33,7%

Fondul deschis de investiții Certinvest BET Index este un fond de tip index. Obiectivul Fondului îl reprezintă obținerea unei performanțe corelate cu cea a indicelui BET al Bursei de Valori București. Politica de investiții va urmări corelarea în structura indicelui BET, minimum 90% din activele Fondului se vor investi în acțiuni ale societăților care intră în componența indicelui de referință.

Comision răscumpărare:

  • 0,5% pentru deținerile a căror durată este mai mică sau egală cu 30 de zile, în cazul în care subscrierea de unități de fond s-a făcut prin plata cu cardul;
  • 0,5% pentru deținerile a căror durata este mai mică sau egală cu 7 zile, în cazul în care suma răscumpărată este mai mică de 15.000 lei iar subscrierea de unități de fond s-a făcut prin depunere numerar, virament bancar sau orice alte mijloace de plata acceptate cu excepția plății cu cardul;
  • 0% indiferent de perioada de deținere a unităților de fond, în cazul în care subscrierea de unități de fond s-a făcut prin depunere numerar, virament bancar sau orice alte mijloace de plată acceptate cu excepția plății cu cardul iar suma răscumpărată este mai mare de 15.000 lei.

Comision de administrare: 1,80%

Fonduri de investiții: BRD Acțiuni Clasa A

Câștig ultimele 12 luni: 32,8%

Fondul BRD Acțiuni este, conform standardelor din industrie, un fond de acțiuni. Obiectivul fondului constă în realizarea de randamente prin valorizarea activă a resurselor colectate prin intermediul investițiilor pe diferite piețe financiare, în principal piață bursieră din România. Alocarea strategică pe termen lung a fondului din punct de vedere al claselor de active este 90% acțiuni sau titluri de participare emise de fonduri care investesc preponderent în acțiuni și 10% alte active, precum depozite, instrumente cu venit fix și alte instrumente financiare permise de legislația în vigoare. Cel puțin 70% din activele fondului au expunere pe moneda locală

Comision răscumpărare: zero

Comision de administrare: 1.80%

Fonduri de investiții: NN (L) International Romanian Equity

Câștig ultimele 12 luni: 30,2%

Fondul investește cu precadere în companii constituite, listate sau tranzacționate în România. Pentru a diversifica investițiile între mai multe sectoare, fondul este autorizat să investească și în companii constituite, cotate la bursă sau tranzacționate, printre altele,în: Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Rusia și Turcia. Portofoliul fondului include companii cu dividende stabile și relativ mari.

Comision răscumpărare: zero

Comision de administrare: 2,9%

ERSTE Equity Romania

Câștig ultimele 12 luni: 30,1%

Fondul deschis de investiții ERSTE Equity România este un fond de acțiuni. Fondul va investi cel puțin 85% din activele sale în acțiuni și va menține o expunere de cel puțîn 70% pe moneda locală. Alocarea strategică din punct de vedere al localizării entităților emitente va fi de 80% în instrumente emise/oferite de entități înregistrate în România sau care au piață principală de listare România. Activele fondului vor fi investite cu precădere in acțiuni emise de principalele societăți tranzacționate la Bursă de Valori București iar pentru realizarea obiectivului investițional sau pentru acoperirea riscurilor, fondul poate investi și în instrumente financiare derivate.

Comision răscumpărare: 0

Comision de administrare: 2%

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri