Asigurările de răspundere civilă generală, cât și răspunderile profesionale sunt polițe încă foarte puțin accesate de către români, comparativ cu țările mai dezvoltate. Creșterea înregistrată de acest segment de piață anul trecut și trendul general care a început să se contureze determină companiile de profil să mizeze, în viitor, pe creșterea acestei linii de business, întrucât acestea fac parte din normalitatea unui stil de viață mai responsabil, în care te protejezi financiar.

Răspunderile civile nu sunt, în prezent, accesate în România nici pe departe atât cât ar trebui, însă acest lucru se va schimba în viitor, potrivit lui Mihai Tecău, președinte directorat Omniasig- Vienna Insurance Group (VIG), companie care a înregistrat o creștere de peste 20%, pe acest segment, a primelor brute subscrise în 2020, comparativ cu 2019.

Astfel, clasa A13, a răspunderilor generale a înregistrat, potrivit raportului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) o creștere a primelor brute subscrise (PBS) de 8,05% de la 272,9 milioane de lei în 2019, până la 296,8 milioane de lei anul trecut.

Răspunderile civile nu sunt încă accesate așa cum ar fi normal să fie, însă atât timp cât îndeplinești o activitate cu un anumit risc și oamenii îți contractează serviciile fie că ești avocat, notar, medic, magistrat, proiectant sau inginer constructor atunci ar trebui să deții o astfel de poliță de asigurare de răspundere civilă profesională și ar trebui afișată pe perete, la vederea clienților tăi.

Mihai Tecău, CEO Omniasig VIG

Mai mult decât atât, în țările mai dezvoltate economic, chiar dacă nu există o lege care să le impună, aceste polițe sunt obligatorii prin prisma breslelor respective de meseriași și aceasta este normalitatea, a mai adăugat oficialul Omniasig.

Totodată, potrivit reprezentanților Allianz Țiriac, asigurările de răspundere pentru persoane fizice sunt foarte răspândite şi utilizate frecvent în ţările mature.

Asigurarea de răspundere civilă este o asigurare la care clienţii se pot gândi ca la o poliţă RCA, dar care nu este pentru maşină, ci pentru ei înşişi şi familiile lor.

Reprezentanții Allianz-Țiriac

Apoi, dacă locuiești într-un ansamblu rezidențial, ai nevoie cu atât mai mult de o asigurare de răspundere civilă pentru a-ți proteja vecinii. Traiul în comun, la bloc presupune anumite riscuri, pe care dacă ți le asumi, atunci trebuie să te și protejezi financiar pentru ele, potrivit specialiștilor contactați de wall-street.ro deoarece nu poți ști când are loc o avarie la instaliația sanitară, electrică etc. și îți afectează vecinii, pe care trebuie să-i despăgubești.

”În altă țară te vor forța să folosești același calapod ca și ei, în SUA, de exemplu, nu te primește nimeni în chirie dacă nu ai o asigurare de răspundere față de proprietar. Sigur asigurărăile de răspundere civilă vor evolua pentru că sunt tot mai mulți străini care vin să locuiască aici și în plus, generațiile mai tinere nu mai sunt așa de concentrate pe proprietate, ci sunt mai comfortabili cu a sta în chirie, iar atunci când ai un astfel de stil de viață vei vrea să fii și protejat financiar, pentru că dacă ceva se întâmplă, să ai banii necesari pentru reparație”, a mai explicat Tecău.

Asigurările de răspundere reprezintă o linie de business pe care și Allianz-Ţiriac se va concentra în perioada următoare şi în a cărei dezvoltare crede, de asemenea. De altfel, asiguratorul a lansat în ultimul an două produse din categoria răspundere: unul dedicat persoanelor fizice și altul care constă într-o asigurare de răspundere profesională a magistraților.

”Ambele au fost bine primite de clienţi, ceea ce arată că - prin explicarea avantajelor şi înţelegerea multiplelor situaţii în care aceste asigurări sunt utile, dar şi a accesibilităţii lor - oamenii devin receptivi şi acţionează în consecinţă”, au mai explicat reprezentanții Allianz-Țiriac, adăugând faptul că asigurările de răspundere pentru persoanele fizice sunt ușor de înțeles, foarte accesibile din perspectiva costurilor și pot constitui un bun vector de educație financiară în asigurări.

Un biciclist accidentează un pieton sau copilul, ieșit la joacă, sparge geamul vecinului sau câinele rănește pe cineva în parc. Acestea sunt situații pe care nu le poți preveni întotdeauna și care generează neplăceri, de multe ori și financiare, care pot fi acoperite de o astfel de asigurare.

Reprezentanții Allianz-Țiriac

Costul unei asigurări de răspundere civilă pentru persoane fizice pornește, în cazul Allianz-Ţiriac, de la 75 de lei pe an și oferă protecție nu doar titularului poliţei, ci și soțului/soției sau copiilor.

Sursa foto: By LightField Studios

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri