Banii sunt resursa cea mai valoroasă atunci când vine vorba de un nivel de trai de care să fii mulțumit. Însă te-ai gândit la faptul că un nivel financiar bun nu este neapărat legat de suma pe care o câștigi, ci mai ales de felul în care cheltui acei bani pe care îi câștigi?

Iată o serie de sfaturi financiare care te va ajuta să cheltui banii într-un mod înțelept, mai ales că Black Friday se apropie și vrei să faci mai multe achiziții decât în alte perioade ale anului:

1. Realizează o listă cu lucrurile pe care le apreciezi cel mai mult în viața ta

Fiecare dintre noi are alte preferințe atunci când vine vorba de lucrurile în care este dispus să investească. Tu ce apreciezi cel mai mult? Poate că familia este pe primul plan, așa că vacanțele împreună sunt cele mai dragi, ori de câte ori aveți ocazia. Sau poate că pentru tine e foarte importantă dezvoltarea personală și vrei să investești bani și timp în diverse cursuri de specializare profesională. Pentru cineva poate conta mai mult bucuria de a-i ajuta pe alții, unde este dispus să ofere donații și timp pentru voluntariat.

Așadar, fiecare apreciază mai mult unele lucruri și mai puțin pe altele. Atunci când vei definitiva lista, vei vedea ce anume îți place cel mai mult și atunci vei ști în ce direcție merită să îți folosești banii, deoarece de acolo îți vine mulțumirea personală. Este important ca această listă să fie una sinceră, cu lucruri care îți fac ție plăcere, și nu cu aspecte în care cheltui bani pentru a le face pe plac altora.

2. Pune pe hârtie o listă cu situații, persoane sau locuri care te determină să cheltui haotic

Fiecare dintre noi are obiceiul să cheltuie mai mult și fără temei în anumite locuri sau cu anumite persoane. Este important să le identifici, în așa fel încât să le scazi influența în gestionarea bugetului de care dispui. După cum spunea Will Rogers “Prea mulți oameni cheltuiesc banii pe care îi câștigă ca să cumpere lucruri pe care nu le doresc, pentru a impresiona oameni pe care nu îi plac.”

Astfel de situații sunt cele în care obișnuiești să cumperi din impuls. Vezi ceva frumos sau deosebit și imediat cumperi. Unele persoane sunt atrase și de lucrurile scumpe, care exercită o fascinație asupra lor și prin prisma unui preț ridicat. Te gândești că meriți mai mult, că și tu poți cheltui bani pe ceva scump, care va arăta bine în ochii celorlalți. Însă astfel de obiceiuri sunt greșite și te pot conduce spre acumularea de datorii.

3. Revizuiește-ți facturile lunare

Adună facturile de luna trecută și vezi exact care sunt costurile pe care le ai. Deseori, aceste facturi sunt cele care ne fac cea mai mare gaură în buget lună de lună, deoarece e vorba de servicii și produse necesare traiului. Însă nici aici situația nu e fără scăpare. Identifică acele servicii de care te poți lipsi sau pe care le folosești foarte rar. Poate ai două abonamente la site-uri cu filme. Alege unul singur care îți place mai mult și renunță la celălalt. Sau poate abonamentul la telefonie mobilă se ridică la o sumă mai mare decât ai nevoie în realitate. Vorbește cu furnizorul tău și alege un pachet promoțional mai avantajos.

Astfel de mici reduceri cumulate pot face diferența în ceea ce privește cheltuielile tale lunare din facturi. De asemenea, dacă ai rate la bancă, încearcă în perioadele în care dispui de mai mulți bani să plătești mai mult, astfel încât să îți refinanțezi creditul și să reduci valoarea ratei sau să scurtezi perioada de timp pentru plata creditului.

4. Stabilește un prag maxim

Dacă ai tendința să cheltui mult în general, poți stabili un prag maxim pentru o anumită perioadă de timp. Mai exact, îți stabilești ca astăzi să nu depășești suma X. Iar regula poate fi aplicată pentru 3 zile, pentru o săptămână sau chiar o lună. Astfel, vei vedea că vei reuși să economisești și să rămâi cu mai mulți bani în cont la final de lună. Este important să fii corect cu tine însuți și să nu depășești pragul stabilit.

În cazul în care apar cheltuieli neprevăzute, poți stabili un alt prag maxim pentru perioada următoare, în așa fel încât să recuperezi. În orice caz, este important să nu renunți la prima nereușită. Perseverența te va ajuta să îți stabilești obiceiuri financiare sănătoase, care îți vor aduce multe beneficii pe termen lung.

5. Planifică viitoarele cheltuieli majore

Atunci când te pregătești de cheltuieli majore, e bine să ai totul planificat. Pe o listă notează pe o coloană ce bani ai la dispoziție, iar pe cealaltă coloană notează cheltuielile necesare. Astfel, vei vedea mai clar ce cheltuieli sunt urgente și care pot fi amânate. În funcție de bugetul disponibil, stabilește exact ce trebuie achitat, ce este neapărat necesar și ce poate aștepta până mai târziu.

O astfel de listă te ajută să ai sub control felul în care îți cheltuiești banii. În plus, atunci când știi că poți cumpăra un lucru luna viitoare și nu luna aceasta, ai mai mult timp la dispoziție să cauți cele mai bune oferte, astfel încât investiția să fie una cât mai avantajoasă.

Ține cont de aceste cinci sfaturi financiare și vei vedea cum vei deprinde treptat obiceiuri bune în ceea ce privește gestionarea bugetului și a cheltuielilor. Este important să identifici ce este cu adevărat important pentru tine și ce anume îți aduce beneficii pe termen lung. Astfel, nu vei mai cădea pradă cheltuielilor din impuls, care pot provoca găuri mari în veniturile de care dispui.

Sursa foto: pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri