Interesul românilor pentru criptomonede a crescut puternic în ultimii ani, ușurința cu care acestea se pot tranzacționa și câștigurile potențiale fiind principalii factori care au contribuit la creșterea popularității acestora. Tranzacționarea criptomonedelor oferă avantaje investitorilor, însă acestea nu sunt complet lipsite de riscuri.

Ce sunt criptomonedele?

Pe scurt, criptomonedele sunt sisteme care permit plăți sigure online denominate prin intermediul unor așa-zise ”tokenuri” sau ”monede” virtuale. Criptomonedele oferă posibilitatea de a face tranzacții digitale, independente de implicarea unui terț, precum, guvernul sau băncile. Prima criptomonedă a fost bitcoin, urmată de ethereum, XRP și alte valute virtuale.

Cum poți cumpăra sau vinde criptomonede?

Orice investitor poate tranzacționa criptomonede prin intermediul unei case de brokeraj sau a unei platforme de tranzacționare. eToro, companie care operează una dintre cele mai importante platforme sociale de tranzacționare din lume, oferă investitorilor posibilitatea de a tranzacționa criptomonede în mod transparent și la costuri reduse.

Deschiderea unui cont la eToro este simplă, iar tranzacționarea criptomonedelor poate începe la scurt timp după ce contul este activat.

Ce costuri implică tranzacționarea criptomonedelor?

Fiecare platformă are propria politică de costuri când vine vorba despre tranzacționarea criptomonedelor. În cazul eToro, compania nu taxează depozitarea banilor în cont sau tranzacțile propriu-zise de criptomonede. Practic, compania obține venituri doar de pe urma spread-urilor (a diferenței) dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare al criptomonedelor.

Tranzacțiile prin eToro se fac în dolari americani (USD). Dacă depozitezi sau retragi bani în orice altă valută, se va percepe un comision de conversie a banilor.

eToro taxează cu 5 dolari retragerile de bani, iar retragerea minimă trebuie să fie de cel puțin 50 de dolari. Date complete despre taxele și comisioanele percepute de eToro pot fi accesate la această pagină.

Tranzacționare criptomonede prin eToro – ce avantaje oferă platforma?

eToro este o platformă socială de trading. Acest lucru înseamnă că, printre altele, investitorii care tranzacționează criptomonede se pot folosi de opțiunea CopyTrader pentru a găsi și pentru a urmări tranzacțiile făcute de unul din cei peste 20 de milioane de utilizatori eToro.

De asemenea, clienții eToro primesc gratuit un flux de știri și analize de piață cu privire la criptomonede.

O altă opțiune folosită în special de investitorii începători care vor să se protejeze de eventualele pierderi din piața cripto sunt ordinele de Stop Loss și Take Profit.

Ordinele Stop Loss sunt setate de către investitorii care vor să își limiteze pierderile la un anumit nivel. De exemplu, dacă ai cumpărat bitcoin la prețul (ipotetic) de 62.000 dolari/bitcoin și decizi că pierderea maximă pe care ți-o poți permite este de 10%, poți seta un ordin stop loss la prețul de 55.800 dolari/bitcoin. Astfel, când bitcoin va scădea la prețul de 55.800 dolari, portofoliul tău de bitcoin va fi vândut automat la prețul din piață.

Odinele Take Profit urmăresc același principiu de mai sus, diferența constând în faptul că acestea se activează când criptomoneda crește/când câștigi bani de pe urma acesteia.

Nu în ultimul rând, pentru a se obișnui cu platforma și cu piața criptomonedelor, investitorii pot începe să tranzacționeze prin eToro folosindu-se de un portofoliu gratuit, virtual, de 100.000 de dolari

Orice investiții în criptomonede realizate prin platforma de tranzacționare eToro pot fi transferate cu ușurință în portofelul eToro, oricând, pentru ca banii să poată fi folosiți la folosirea altor bunuri digitale deținute.

Avantajele tranzacționării criptomonedelor

  • Potențial mare de câștiguri. Fără îndoială principalul avantaj și motiv pentru care tot mai multe persoane aleg să investească în criptomonede. Potențialul de câștig în cazul criptomonedelor este fără îndoială mult mai mare decât în cazul unor active tradițonale, precum acțiunile sau obligațiunile. În ultimii 5 ani încheiați la 31 decembrie 2020, indicele bursier american S&P 500 înregistrase o rată anualizată de creștere de 14,5%. În același interval de timp, prețul bitcoin înregistrase o rată anualizată de creștere de 131,5%.
  • Protecție la inflație și față de evoluția valutelor tradiționale. Evoluția monedelor tradiționale poate fi mișcată în mod intenționat de deciziile guvernelor sau ale băncilor centrale, acest lucru fiind evident atât după criza glbală din 2008, dar și în prezent. De asemenea inflația poate afecta puternic valoarea unei monede, așa cum observăm chiar în această perioadă în România. Nefiind sub umbrele băncilor centale sau a guvernelor, criptomonedele îi protejează pe investitori față de aceste fluctuații care nu sunt mereu determinate doar de piață.
  • Eliminarea costurilor provocate de intermediari. Criptomonedele sunt bazate pe tehnologia blockchain, care țintește eliminarea intermediarilor, precum băncile sau marketplace-urile, iar asta înseamnă că atunci când faci o tranzacție cu o criptomonedă nu vei avea taxe de procesare, așa cum se întâmplă adesea în cazul monedelor tradiționale.

Dezavantajele tranzacționării criptomonedelor

  • Volatilitate ridicată și potențial mare de pierderi. Criptomonedele au adesea evoluții extreme în ambele sensuri. Astfel, pierderile pot fi pe măsura câștigurilor sau chiar mai mari. Radnamentul maxim lunar înregistrat de bitcoin în ultimele 60 de luni (până în decembrie 2020) era de 76,1%. În schimb, randamentul minim lunar pentru aceeași perioadă a fost de -37,6%. Așadar momentul când cumperi sau vinzi o criptomonedă este extrem de improtant și poate determina câștigurile sau pierderile viitoare.
  • Utilitatea redusă în lumea reală. Deși tot mai multe magazine acceptă plățile cu criptomonede, realist vorbind, utilitatea acestora pentru a face plăți în viața de zi cu zi este una redusă și incomparabilă cu cea a valutelor tradiționale.
  • Nereglementarea. Criptomonedele au fost construite de entități private și așadar sunt neregulate de nicio instituție oficială de stat. În aceste condiții, criptomonedele pot fi considerate un ”teren deschis” pentru persoanele de rea credință care încearcă înșelătorii, nu rar, aceste valute fiind asociate unor activități ilegale.

Disclaimer: Investițiile în active cripto nu sunt reglementate în unele țări din UE și Regatul Unit. Fără protecție a consumatorului. Capitalul dumneavoastră este în pericol.

Această comunicare are doar scop informativ și educațional și nu ar trebui să fie considerată un sfat de investiții, o recomandare personală, o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare a oricăror instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de obiectivele de investiții sau de situația financiară a unui anumit investitor și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetării independente. Orice referire la performanța trecută sau viitoare a unui instrument financiar, indice sau produs de investiții nu este și nu ar trebui să fie considerată un indicator de încredere al rezultatelor viitoare. eToro nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la acuratețea sau caracterul complet al conținutului acestei publicații.

Advertisement

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri