Când sunt foarte mici, copiii nu își fac griji dacă Moșul poate să plătească pentru cadourile de Crăciun. Ulterior, când cresc și descoperă cine face cu adevărat plata, înțeleg că darurile de Crăciun reprezintă un efort financiar pentru familie. Astfel, experții de la Revolut vin cu un set de recomandări pentru părinți, pentru a-și pregătii copiii pentru perioada sărbătorilor.

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi învățăm să ne gestionăm banii de la părinți, potrivit unui sondaj realizat de Revolut și compania de cercetare Dynata, 71% dintre adulții din România cred că lecțiile despre bani ar trebui să se predea în școală, iar 45% din eșantion consideră că alfabetizarea financiară le-ar putea îmbunătăți calitatea vieții.

Astfel, experții de la Revolut au identificat o modalitate de a-i ghida pe adolescenți în atingerea obiectivelor financiare, contribuind, totodată și la exersarea unor obiceiuri sănătoase legate de bani, în special în contextul sezonului cadourilor.

Faceți să pară un joc: lăsați-i să aleagă un obiectiv și un termen limită

Faceți echipă cu copiii pentru a-și atinge obiectivele de economisire, alegând ceva de cumpărat și un termen limită pentru a realiza acest lucru. Pentru tineri, stabilirea unui obiectiv este importantă nu doar ca să aibă o misiune clară, ci și pentru a face o alegere și a învăța cum să-și prioritizeze dorințele, deoarece nu este posibil să obțină totul deodată, mai ales când sunt implicați banii.

Fie că este vorba despre o nouă pereche de adidași, o bicicletă sau un smartphone, ei trebuie să înțeleagă pe ce să se concentreze mai întâi și să identifice un termen limită rezonabil pentru suma finală pe care trebuie să o strângă. Aplicația Revolut<18, destinată minorilor, are o funcției de economisire bazată pe obiective, disponibilă pentru copiii ai căror părinți au un plan plătit, care le permite utilizatorilor să economisească.

Creați un plan împreună

Definiți toți pașii utili pentru atingerea obiectivului: cât trebuie să economisiți din banii de buzunar, cum să reduceți unele cheltuieli pentru a economisi mai mult pentru obiectiv. Încercați să fiți de ajutor, sugerând câteva trucuri de economisire, cum ar fi întâlnirea cu prietenii acasă în loc să se vadă la cafeneaua sau în parcul preferat.

Gândiți-vă la cum pot face niște bani în plus

Definiți o listă de metode suplimentare pentru a strânge bani, fiind în același timp de ajutor în casă sau în familie: să-i ajute pe părinți sau pe bunici cu ceva, să-și curețe regulat camera, să citească mai mult sau mai organizat, să obțină o notă mare sau să facă o activitate suplimentară la școală. Cu aplicația Revolut, părinții care dețin un plan plătit pot seta provocări pentru ca puștii lor să primească bani în plus pe lângă alocația săptămânală, atunci când rezolvă provocarea.

Împărtășiți bunele practici cu prietenii

Permiteți copiilor să spună prietenilor și părinților acestora despre obiectivele lor și despre cum le-au atins, precum și despre modul în care aceste comportamente contribuie la creșterea gradului de conștientizare a nevoilor financiare. Acest lucru îi va motiva să meargă înainte și reprezintă, de asemenea, o posibilă recompensă: Revolut<18 tocmai a lansat funcționalitatea ”referral” (recomandare) pentru adolescenții cu vârsta peste 16 ani. Atât adolescentul, cât și prietenul invitat pot primi 20 de lei, odată ce prietenul își deschide un cont <18 ani și acesta este aprobat de părinți. Recomandările sunt limitate la 10 pentru un an calendaristic.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri