Anul acesta, sărbătorile de Paște vor fi ceva mai scumpe decât în urmă cu un an. În timp ce consumatorii se plâng deja de prețurile mari la carne, o surpriză inflaționistă vine de la un alt fel de mâncare tradițională pentru aceste sărbători, pasca, ale cărei ingrediente sunt mult mai scumpe în acest an.

Acum un an, prețul în supermarket pentru carcasa de miel era de aproximativ 50 de lei pe kilogram. În 2023, acest preț este în jurul aceleiași valori ca în 2022 sau în unele cazuri chiar a scăzut. Românii nu sunt mari consumatori de carne de miel sau oaie și o includ în meniu doar de Paște. Consumul mediu anual nu depășește 3 kg pe cap de locuitor. Per total, ultimele date privind indicele prețurilor de consum arată că în ultimul an prețul cărnii a crescut în general cu 17%. Dar carnea de miel din supermarketuri se vinde acum la același preț sau chiar mai ieftin decât anul trecut.

Cu toate acestea, mâncărurile mai dulci de pe masa de Paște vor avea un preț mai mare, în special pasca, conform economistului Bogdan Munteanu. Aceasta este în esență un cozonac cu o crustă de brânză deasupra și decorată cu modele religioase, cum ar fi o cruce împletită din aluat. Am luat rețeta de pască tradițională și am calculat costul pentru a o coace cu ingrediente cumpărate din supermarket. Costurile totale ale ingredientelor pentru o pască cu diametrul de 22 cm se ridică la aproximativ 42 de lei. Surpriza vine atunci când aplicăm cele mai recente date oficiale legate de evoluția prețurilor de consum, publicate astazi: Anul acesta pasca este cu aproape 30% mai scumpă decât anul trecut.

Vinovații sunt zahărul care s-a scumpit cu peste 61% de la an la an, untul cu 38%, ouăle cu aproape 34%, laptele și brânza cu peste 30% și făina cu peste 21%. Creșterea mare a prețului la zahăr este determinată de prețurile internaționale ridicate. Acesta este marfa cu cea mai bună performanță în acest an (+16%) și principalul îndulcitor pentru alimente și băuturi. Prețurile se află la cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani. India, al doilea mare producător mondial, a înregistrat scăderi de producție din cauza secetei și reduceri ale cotelor de export. Producția de sfeclă de zahăr din Europa a fost afectată de prețurile ridicate la energie. Toate acestea în timp ce consumul din SUA și Asia este în creștere.

Untul a înregistrat o creștere a prețurilor pe piețele internaționale cu 43% pe parcursul anului 2022 din cauza penuriei, dar la începutul acestui an prețurile înregistrează o scădere de aproape 20%. Cu toate acestea, la fel ca la multe alte produse, prețurile la raft, după o creștere abruptă, sunt foarte reticente în a scădea dacă cererea nu scade. Iar numărul mare de clienți care fac cumpărături de Paște nu ajută.

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro cu peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri