Două dintre cele mai populare opțiuni de investiții din prezent sunt criptomonedele și acțiunile. Dacă nu ești sigur ce variantă să alegi pentru a-ți îndeplini obiectivele financiare, ai ajuns unde trebuie. Descoperă în continuare detalii care te pot ajuta să decizi dacă să investești în criptomonede, în acțiuni sau în ambele active.

Criptomonede: avantaje și dezavantaje

Indiferent că ești familiar cu tranzacționarea sau nu, cel mai probabil ai auzit măcar o dată de aceste monede virtuale și te-ai întrebat ce sunt criptomonedele. Ei bine, acestea sunt o clasă de active digitale care sunt create și gestionate cu ajutorul tehnologiei blockchain.

Principalul avantaj pe care îl au criptomonedele este accesibilitatea deoarece tranzacționarea criptomonedelor este deschisă oricui are acces la internet și nu necesită un buget generos. Un alt aspect care poate fi considerat un avantaj al criptomonedelor este potențialul de creștere rapidă. Aceste active sunt cunoscute pentru volatilitatea lor, ceea ce înseamnă că pot oferi oportunități de câștig, mai ales pe termen scurt. Totuși, acest aspect poate fi văzut și ca un dezavantaj. Chiar dacă volatilitatea poate aduce oportunități de câștig, în aceeași măsură poate duce și la pierderi financiare semnificative, deoarece așa cum prețul criptomonedelor poate crește rapid, la fel poate să și scadă brusc.

Un alt dezavantaj al criptomonedelor este reglementarea incertă - acestea sunt emise de entități descentralizate, ceea ce înseamnă că nu sunt controlate și reglementate de o bancă sau de un stat.

Acțiuni: avantaje și dezavantaje

Spre deosebire de criptomonede, care sunt monede digitale, acțiunile reprezintă o parte din proprietatea unei companii. Astfel, atunci când investești în acțiuni, devii practic acționar al companiei și ai anumite drepturi în funcție de numărul de acțiuni cumpărate.

Principalul avantaj al acțiunilor este faptul că, investind, poți să primești dividende și să participi la dezvoltarea companiei. De asemenea, și stabilitatea este un avantaj pe care trebuie să îl cunoști. Acțiunile companiilor mari, cu un istoric profitabil, pot oferi stabilitate și lichiditate, ceea ce poate fi atractiv dacă ești un investitor cu un apetit scăzut pentru risc.

În ceea ce privește dezavantajele, principalul aspect de luat în considerare aici este riscul economic. În general, dezvoltarea companiilor este afectată de starea economică, lucru care implicit influențează și performanța acțiunilor. Astfel, profitul pe care îl obții, fie din dividende, fie din tranzacționarea acțiunilor depinde de succesul companiei în care investești.

Ce aspecte să mai iei în considerare înainte de a alege

Pe lângă avantajele și dezavantajele acțiunilor și criptomonedelor, atunci când faci o alegere este important să iei în considerare și alte aspecte care țin de profilul tău de investitor. Iată care sunt acestea:

  • Obiectivele personale: Dacă îți dorești câștiguri imediate și îți asumi un risc mai ridicat de pierdere financiară, atunci criptomonedele ar putea fi o alegere potrivită pentru tine. Dacă, în schimb, cauți stabilitate și investiții cu o creștere treptată, pe termen lung, atunci ai putea să consideri să investești în acțiuni.
  • Toleranța la risc: Înainte de a face o alegere între criptomonede și acțiuni, identifică ce toleranță ai la risc. Nu uita că volatilitatea criptomonedelor poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj în acest sens, în timp ce investițiile în acțiuni presupun un grad de risc mai redus.
  • Diversificarea portofoliului: Mergând pe principiul de a „nu pune toate ouăle în același coș”, ai putea să optezi pentru diversificarea portofoliului și să alegi să investești atât în criptomonede, cât și în acțiuni.

Alegerea între acțiuni și criptomonede ține de obiectivele personale și modul în care gestionezi riscul ca investitor. Indiferent de varianta pe care alegi, nu uita să te documentezi continuu și să analizezi tendințele pentru a-ți putea gestiona strategia de investiții în consecință.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri