21 Decembrie 2023

Cum să nu „spargi” toți banii de Sărbători: 5 sfaturi pentru a nu intra în noul an cu datorii



Petreceri, cadouri de Crăciun sau cabane de Revelion: perioada sărbătorilor de iarnă este momentul în care magia vinului fiert și a cozonacului ne face să uităm de probleme, dar și de cheltuielile noastre. Dacă nu vrei să treci în 2024 fără bani în buzunar, am pregătit 5 sfaturi simplu de urmat pentru sărbători mai responsabile din punct de vedere financiar.

Creeaz? un buget pentru cump?r?turi ?(TM)i nu dep??(TM)i suma

Prima regulă ca să nu rămâi fără bani după sărbători este să creezi un buget pentru toate cheltuielile pe care le vei avea această perioadă. Ce trebuie să faci mai exact: treci pe o bucată de hârtie toate cumpărăturile pe care trebuie să le faci perioada aceasta: mâncare, cadouri, excursii, etc. După ce ai stabilit acest lucru, aloci o sumă de bani pentru toate aceste cheltuieli. Dacă suma totală este prea mare, încearcă să tai lucrurile neesențiale sau să te focusezi pe niște produse mai ieftine. Un sfat bun este să creezi un cont de economii special pentru perioada sărbătorilor ca să fii sigur că nu te atingi de ceilalți bani din cont.

„În această perioadă ar trebui să fim cumpătați, să ne alocăm un buget fix pentru tot ceea ce avem neapărat nevoie să cumpărăm, să avem liste stricte de cumpărături, să oferim cadouri simbolice. Cu toate acestea, consider că sărbătorile de iarnă reprezintă momentul perfect pentru a ne răsplăti pentru toată munca de peste an”, a declarat Valentin Anghel, CEO AVBS Credit.

Sursă foto: shutterstock


Compar? pre?>urile ?(R)nainte s? mergi la magazin

Nu trebuie să stai cu toate ofertele supermarketurilor în față pentru a afla care sunt cele mai bune prețuri la cumpărăturile de care ai nevoie. Unul dintre comparatoarele de prețuri disponibile în România este Monitorul prețurilor, implementat de Consiliul Concurenței. Pe acest instrument trebuie să introduci locația în care te afli și produsul dorit: acesta îți va spune care sunt cele mai bune prețuri la articolele selectate, dar și distanța până la acel magazin.

Prețul multor produse se poate schimba de mai multe ori într-o singură zi, de aceea, este necesar să folosești acest tip de instrumente pentru a putea compara prețurile magazinelor în timp real.

Sursă foto: Pixabay


Cump?r? lucruri la reduceri, dar NU pentru reducere

Este important să mergi la cumpărături cu o listă bine definită și să te ți de ea. Atunci când vezi produse la reducere încearcă să te gândești de două ori înainte dacă chiar ai nevoie de ele și de cantitatea prezentată. Acest sfat nu doar că te va ajuta să lași mai puțin bani la supermarket, dar te ajută să eviți risipa alimentară.

Deși avem impresia că cea mai mare problemă este în HoReCa și retail, de fapt gospodăriile aruncă cel mai mult – peste jumătate din risipa alimentară. Iar din mâncarea aruncată provin nu mai puțin de 16% din emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul alimentar al UE.

Sursă foto: Pixabay


Folose?(TM)te carduri de cump?r?turi care ofer? cashback

Cardurile care au opțiunea de cashback sunt potrivite atunci când vrei să recuperezi o parte din suma pe care ai cheltuit-o la cumpărături. Cashback-ul îți oferă posibilitatea de a primi înapoi o anumită sumă de bani pentru achizițiile efectuate cu acel card.

Deși cashback-ul poate părea inițial ca o sumă mică, pe termen lung, aceste mici rambursări se pot aduna și pot deveni o economie semnificativă.

Sursă foto: Shutterstock


Regula de aur: nu lua niciodat? un credit doar pentru consum

Una dintre regulile cele mai sfinte ale economiștilor este să nu te îndatorezi niciodată doar pentru a consuma. Acest sfat merge mână în mână cu punctul numărul 1: din moment ce stabilești un buget din timp și economisești bani pentru sărbători, nu va fi nevoie să te împrumuți pentru această perioadă.

Un alt motiv pentru care nu este bine să apelezi la un credit este și contextul economic actual al României care a dus la o creștere semnificativă a dobânzilor. Așa că, indiferent dacă crezi sau nu în supertiția că „nu e bine să treci în noul an cu datorii”, acum există o rațiune economică a acestui lucru.

Sursă foto: Shutterstock




Citeste si