23 Iulie 2008

Transgaz versus Transelectrica Analiza comparativa

Companiile Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) sunt societati listate la Bursa de Valori Bucuresti al caror actionar majoritar este statul roman. Evolutiile lor in piata de capital pot fi exemple de povesti de succes, luand in considerare ratele impresionante de suprasubscriere in cadrul ofertelor publice initiale si cresterile accelerate ale cotatiilor in primele saptamani de dupa listare.

IPO-uri de succes

Ofertele publice initiale ale celor doua companii au fost unele dintre cele mai suprasubscrise IPO-uri din istoria bursei. In cadrul ofertei initiale a operatorului national de transport de gaze naturale, Transgaz, derulata in perioada 26 noiembrie - 7 decembrie 2007, investitorii au subscris 32,86 milioane de actiuni, de circa 28 de ori mai multe decat cele disponibile.

Valoarea sumelor plasate in cele 33 milioane de actiuni TGN s-a ridicat la 6,28 miliarde de lei. Transa mare a fost suprasubscrisa de 38,9 ori, investitorii mari subscriind 27,5 milioane de actiuni TGN. Transa mica a fost suprasubscrisa de 11,3 ori, micii investitori plasand ordine de cumparare pentru 5,34 milioane de actiuni.

In cazul IPO Transelectrica, care s-a derulat in perioada 14-28 iunie 2006, actiunile oferite au fost suprasubscrise de aproape 7 ori. Pe transa investitorilor mari a fost inregistrata o suprasubscriere de 839% pentru 36,91 milioane de actiuni, in valoare totala de 620,09 milioane lei. Pe transa investitorilor mici, nivelul de suprasubscriere a fost de 357% pentru 10,47 milioane de actiuni, in valoare de 175,98 milioane lei.

In oferta publica initiala a ambelor companii de stat au fost oferite spre cumparare 10% din actiunile totale ale companiilor. Vara aceasta, ministrul Economiei si Finantelor a anuntat ca va suplimenta actiunile oferite spre tranzactionare la BVB: inca 5% din Transgaz si 15% din Transelectrica.

Analistii asteapta rezultate bune ale companiilor in T2

“Transelectrica va obtine un rezultat financiar in al doilea trimestru semnificativ mai mare decat cel de anul trecut, datorita acelei particularitati in modul de tratare al unor cheltuieli, anuntate de companie inca de la prezentarea bugetului de venituri si cheltuieli. Este vorba de o chestiune contabila, la care se mai adauga cresterea tarifului de transport incepand cu 1 ianuarie 2008”, a declarat, pentru Wall Street, Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction. Analistul considera ca rezultate in crestere va inregistra si Transgaz, dar nu unele foarte spectaculoase.

Cele doua companii sunt monopoluri de stat, insa in cazul de fata asistam la un aparent paradox, explica Paul Brendea, ele nu obtin acele supraprofituri de monopol de care se vorbeste in teoria economica, deoarece tarifele sunt stabilite sau reglementate de stat, iar cresterea profiturilor (prin cresterea tarifelor) se loveste de nevoia de protectie sociala.

“Cred ca atat Transgaz, cat si Transelectrica vor inregistra profituri in trimestrul II conform bugetelor de venituri si cheltuieli anuntate de management. Asta insa probabil ca nu va avea un impact prea mare asupra pretului de tranzactionare cata vreme piata ramane pe o conjunctura negativa foarte pronuntata, iar influentele burselor externe par a fi mai importante pentru jucatorii de la BVB decat indicatorii de analiza fundamentala ale companiilor tranzactionate”, explica Iulian Panait, analist la KTD Invest.

TGN si TEL - Analiza fundamentala

Conform calculelor realizate de Wall Street, la cotatiile de ieri, cea mai profitabila companie dintre cele doua, este Transgaz, cu un PER de 10,07, ceea ce inseamna ca in 10 ani se poate recupera investitia realizata, fata de TEL care are un price/earnings ratio de 30,5.

In cazul Transelectrica, indicatorul P/BV de 0,66 arata o actiune usor subevaluata, in timp ce pretul pe valoarea contabila pe actiune TGN este de 1,44, avand o valoare corect evaluata.

Transgaz se doveste a fi o buna investitie si din punctul de vedere al rentabilitatii veniturilor, care este de 21%, si a capitalurilor proprii, de 14%. In schimb, rentabilitatea veniturilor si capitalurilor proprii ale companiei de transport de energie electrica sunt mult mai scazute: 2,1%.

Evolutia actiunilor va depinde de trendul pietei

“E greu de spus cum vor evolua actiunile, piata in acest moment nu permite avansarea unor scenarii bazate pe parametrii rationali. Pe termen lung este usor sa avansam scenarii de crestere, iar pentru asta e suficient sa ne uitam la capitalizarile lor: impreuna cele doua companii depasind cu putin o valoare de piata de un miliard de euro”, afirma analistul de la Prime Transaction.

Profitul net inregistrat de Transgaz in 2007 a fost de 224 milioane de lei (63,14 milioane euro), iar cel obtinut de Transelectrica s-a ridicat la valoarea de 50 milioane lei (14,1 milioane euro).

Datoriile adunate anul trecut de Transelectrica au fost de 1,58 miliarde lei, fata de 919,8 milioane lei cele stranse de Transgaz. In schimb, TEL a avut o cifra de afaceri neta in 2007 de 2,31 miliarde lei, de peste doua ori mai mare decat cea a TGN, de 1,03 miliarde lei.

Listarile urmatoarelor companii de stat se vor bucura de acelasi entuziasm?

Iulian Panait nu crede ca orice companie de stat care va fi listata va avea acelasi succes ca TGN si TEL. “De exemplu in cazul aeroporturilor sunt destul de sceptic. Daca vorbim insa de o companie producatoare de electricitate (Nuclerelectrica sau poate Hidroelectrica) atunci sunt convins ca va exista un succes poate chiar mai mare decat cel pentru Transgaz si Transelectrica. Companiile producatoare de energie ieftina si nepoluanta vor fi in permanenta cautate”, explica acesta.

In cazul urmatoarelor listari va fi importanta si conjunctura de moment a pietelor globale, precum si pretul actiunilor din ofertele publice initiale ale acestor companii. De asemenea, analistul considera ca Fondul Proprietatea este asteptat cu maxim de interes de catre investitorii romani si straini, cat timp pretul de piata se va situa mult sub valoarea estimata a activului unitar.

“Evolutia altor companii de stat care intentioneaza sa se listeze va depinde de trei factori in aceasta ordine: mersul burselor globale, mediul macro-economic romanesc si performantele financiare ale companiilor respective. Poate parea ilogica aceasta ierarhizare, dar ea este demonstrata de evolutia curenta a bursei”, conchide Panait.


Citeste si