24 Septembrie 2008

Criza financiara continua - cum actionam?

Suntem in mijlocul unei crize financiare, izbucnita in urma cu aproximativ un an, din segmentul subprime al economiei americane. Analistii nu pot estima in acest moment cat va mai dura criza, daca vor mai fi si alte victime sau unde se va opri. Specialistii consultati de Wall-Street au explicat care sunt cele mai recomandate instrumente si strategii in aceasta perioada.

Volatilitatea - principala caracteristica a pietei actuale

Volatilitatea preturilor titlurilor cotate pe Bursa de Valori din Bucuresti a crescut foarte mult in ultima luna. Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, a explicat, pentru Wall-Street, ca volatilitatea excesiva din ultima perioada poate indica o slabiciune a trendului descendent:

“De la inceputul anului si pana acum evolutia a fost clar descendenta, fara a putea nota vreo revenire importanta, doar o perioada de evolutie laterala in debutul verii. Practic, pana in momentul de fata, trendul descendent nu a avut parte de volatilitate. Preturile s-au miscat intr-o singura directie, aproape implacabil. Volatilitatea crescuta arata semne de slabiciune ale tendintei din ultima perioada”, a explicat Ciubotaru.

Criza financiara pe care o traversam in acest moment are la baza o criza ipotecara si imobiliara, ceea ce determina o desfasurare a evenimentelor mult mai ampla, deoarece activul de baza este afectat.

„Avand in vedere cele trei laturi investitionale ale unei persoane, ale unui investitor, si anume piata de capital (afaceri), imobiliare, asigurari si pensii de viata, in mod normal ar trebui sa ne axam in continuare pe aceleasi principii, dar aceasta criza a demonstrat ca fiecare domeniu poate sa provoace pierderi si nesiguranta”, crede Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Recomandari: expuneri mici, prudenta si instrumente cu risc redus

In urmatoarea perioada, nesiguranta si volatilitatea excesiva domina pietele de capital internationale. Recomadarile specialistilor vizeaza investitii prudente si pe termen lung sau orientarea catre instrumente cu risc redus.

„Dat fiind acest termen cel putin mediu in care se mentine incertitudinea la nivel international, consider doua variante recomandabile: axarea pe companiile penalizate excesiv, fara un grad mare de indatorare si cu o politica de cash-flow solida, sau plasarea banilor in instrumente cu venit fix precum obligatiunile municipale sau internationale. Unii investitori prefera un randament predictibil de ordinul a 10-13% in conditiile actuale de dobanzi, fata de a juca la risc pe termen scurt in piata actiunilor”, recomanda Cristi Tudorescu, analist piete de capital.

In acest moment, investitorii au la dispozitie o paleta larga de societati care sunt ieftin evaluate de catre piata din perspective istorice, spune Ciubotaru. “Misiunea lor este sa identifice acele societati care activeaza in sectoare economice care nu sunt afectate de tumultul existent in momentul de fata, si care se desprind cu atu-uri certe fata de competitorii lor din domeniu. Sunt chiar anumite sectoare care chiar au de profitat de pe urma acestor miscari bruste in pietele financiare. Si nu in ultimul rand, se pot dovedi profitabile strategii de acoperire partiala a portofoliului prin intermediul instrumentelor financiare derivate (vanzare short sau achizitionarea de optiuni PUT)”, a mai explicat brokerul.

Este evident ca riscurile devin din ce in ce mai mari pe toate planurile si atunci o atitudine prudenta din partea unui investitor ar fi sa-si pastreze o parte a investitiilor in instrumente financiare. „In mod cert se recomanda in aceasta perioada reducerea expunerilor si conservarea lichiditatilor pana in momentul in care efervescenta evenimentelor se va calma si va permite o analiza logica si fundamentata in privinta deciziilor”, ne-a explicat Gabriel Necula.

Acesta recomanda investitorilor sa fie prezenti in piata, dar cu expuneri reduse pana la nivelul profilului de risc acceptat de fiecare. „Trebuie sa invete din tot ceea ce se intampla si sa urmareasca momentele prielnice in abordarea hotarata a oportunitatilor din piata in care sa-si plaseze sumele destinate investitiilor, astfel incat sa obtina randamentele scontate”, a mai spus brokerul Prime Transaction.

Banii noi intrati in piata au caracter speculativ

Miscarile bruste de pret (cele ascendente, care au cauzat cresterea volatilitatii in cadrul trendului general descendent) din ultimul timp arata o slabire a cantitatii de titluri disponibile in piata la nivelurile acestea de pret.

“Se constata ca banii intrati noi in piata (putini si cu o ritmicitate inconsecventa) au avut puterea in ultimul timp sa modifice evolutia generala de pret. Revenirile bruste denota un caracter pur speculativ al unei parti a acestor bani noi, speculatie facuta posibila de evenimente paralele pietei romanesti. Totusi, acesti bani speculativi au forta sa atraga dupa ei alti bani, introdusi pe criterii fundamentale, care pot decupla anumite societati de cadrul general”, a explicat Ciubotaru.

Acesta a mai spus ca miscarile ascendente puternice “dau semnalul acelor investitori care actioneaza pe principii fundamentale ca fortele care actioneaza in sensul cresterii ofertei de titluri sunt in scadere, ceea ce denota un moment prielnic de acumulare. Ca o nota separata, raportarile de activitate ale persoanelor initiate cad in majoritate covarsitoare de partea cumpararilor”, a conchis brokerul.

Concluzia este ca o astfel de criza creeaza oportunitati si noi mentalitati in gandirea economica. „Peste o perioada de timp care poate dura cativa ani lucrurile vor reintra in normalitate si atunci este bine sa profiti in acest timp, deoarece afacerea buna se identifica la momentul cumpararii si nu la cel al vanzarii”, a conchis Necula.


Citeste si