14 Aprilie 2010

Cat costa amenajarea unei mansarde



Podul unei case poate fi transformat dintr-un spatiu intunecos si prafuit intr-o mansarda locuibila, costurile de amenajare fiind de cel mult 200 euro/mp, potrivit producatorului de ferestre de mansarda Velux Romania.

Ce trebuie sa stii inainte de mansardare

Primul pas in mansardarea unei locuinte este obtinerea autorizatiilor necesare. Astfel, inainte de renovarea podului se recomanda un studiu tehnic pentru structura de rezistenta a imobilului, explica Alexandra Maier (foto), arhitect al companiei Velux Romania. Daca in urma studiului reiese ca structura poate sa sustina mansardarea, se alege un arhitect care sa se ocupe de proiect si se trece la etapa de executie.

“Urmatorul lucru de care proprietarul trebuie sa tina cont este sistemul de instalatii electrice, termice si sanitare al casei, care trebuie prelungit la nivelul mansardei in functie de pozitionarea originala la nivelele inferioare ale cladirii si de destinatiile spatiului nou amenajat. Se recomanda ca modul de compartimentare a mansardei sa nu sufere modificari pe parcurs”, precizeaza arhitectul.

Proprietarul nu trebuie sa uite nici de lumina naturala a soarelui si de ventilatia spatiului, cea naturala fiind metoda cu cel mai redus consum de energie.

“In toate incaperile, dar in special in baile si bucatariile de la mansarda, este esential sa aveti ferestre pe care sa le puteti deschide pentru a reduce umiditatea si pentru a aduce aer proaspat in interior”, subliniaza Alexandra Maier.

In ceea ce priveste utilizarea ferestrelor de mansarda este importanta orientarea lor in raport cu punctele cardinale deoarece influenteaza iluminarea spatiului. Arhitectul Velux recomanda orientarea spre nord a ferestrelor din spatiile de depozitare si anexe, deoarece acestea nu necesita o iluminare puternica, spre est a ferestrelor amplasate in camerele copiilor sau dormitoare, spre vest a ferestrelor amplasate in camerele de zi, deoarece permit luminii soarelui sa patrunda in a doua parte a zilei si spre sud a ferestrelor din camerele principale, pentru a beneficia de soare si in timpul iernii.

“Pentru a avea priveliste directa catre exterior, amplasati ferestre cu o inaltime cat mai mare in partea de jos a pantei acoperisului. Amplasati ferestre si mai sus, aproape de coama acoperisului, pentru ca asigura distributia echilibrata a luminii in camere”, adauga Maier.

Nu in ultimul rand, panta acoperisului trebuie sa fie cuprinsa intre 15-90° pentru a permite instalarea ferestrelor de mansarda. Pentru o panta cu un unghi mai mic de inclinatie se recomanda o fereastra cu inaltime mai mare, iar pentru o panta cu un unghi mai mare, o fereastra cu inaltime mai mica.


Cat costa

Investitiile facute in amenajarea unui pod nelocuit sunt mult mai reduse comparativ cu ridicarea de la zero a unei anexe la locuinta deja existenta sau cu achizitionarea unei case. In plus, infrastructura si utilitatile sunt deja create, iar prin reabilitarea termica sunt reduse costurile la incalzire intrucat pierderile de caldura pentru intreaga locuinta sunt mai mici.

“Pretul mediu pe metru patrat pentru amenajarea unei mansarde variaza in functie de suprafata podului, materialele folosite, ce se pastreaza si ce se foloseste din structura anterioara. De exemplu, unii proprietari nu au nevoie sa schimbe invelitoarea. In schimb, alti clienti prefera sa o schimbe, iar costul total este diferit. In medie, pretul mediu pe metru patrat poate fi de aproximativ 150-200 euro la cheie”, spune Alexandra Maier, de la Velux Romania.

Costurile pot varia si in functie de calitatea lucrarilor de executare a mansardarii, de care este indicat sa se ocupe o companie specializata.

“In cazul in care izolatia acoperisului nu este facuta bine, determina pierderi de caldura, ceea ce face ca in mansarda iarna sa fie prea frig, iar vara prea cald. Hidroizolatia intregii mansarde este la fel de importanta. Pentru o hidroizolatie si o termoizolatie performante pentru ferestrele de mansarda se recomanda utilizarea produselor de instalare”, adauga arhitectul.


Greseli de evitat in renovarea podului

Una dintre cele mai frecvente greseli in renovarea podului este realizarea incorecta a finisajului interior al peretilor in jurul ferestrelor de mansarda, afirma specialistul Velux. Finisajul trebuie sa ia forma orizontala in partea superioara si forma verticala in partea de jos, astfel incat lumina sa se poata distribui in intreaga incapere. Plasarea unei surse de caldura imediat sub fereastra ajuta la evitarea condensului pe durata iernii.

Prevenirea condensului se poate realiza si prin ventilarea frecventa a camerei pentru mentinerea unei temperaturi potrivite. Pentru a limita umiditatea in incaperi, arhitectul recomanda sa:

• Nu uscati rufele in interior

• Mentineti inchise usile bucatariilor si ale bailor

• Reduceti numarul plantelor de apartament

• Aerisiti regulat

• Nu depasiti o umiditate a aerului de 45%

• Pastrati o temperatura constanta de 21°C in interior.

“O alta greseala este lipsa utilizarii foliilor bariera de vapori. Acestea protejeaza impotriva patrunderii caldurii si a umezelii din interiorul mansardei. Barierele de vapori din jurul ferestrelor de mansarda bine realizate reduc riscurile aparitiei umiditatii in noua constructie”, a incheiat Alexandra Maier.

Velux Romania este prezenta pe piata locala din anul 1997 si face parte din grupul VKR Holding A/S. La nivel global, cifra de afaceri a VKR Group pentru anul 2009 a fost de circa 2,1 miliarde de euro.





Citeste si